Hlavní obsah

Jdi do háje, vole, řekl francouzský prezident neznámému v davu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se francouzský prezident Nicolas Sarkozy tuto sobotu prodíral davem a podával ruce návštěvníkům zemědělského salonu v Paříži, byl jen samé "Dobrý den!" a "Díky". Jak ale ukazuje videozáznam, který zveřejnil list Le Parisien, jeho výrazivo se hbitě změnilo ve chvíli, kdy položil ruku na rameno jednomu z návštěvníků, staršímu chlapíkovi s brýlemi, a ten se dotčeně ohradil: "Nesahej na mě, ušpiníš mě."

Článek

Sarkozy neváhal s odpovědí ani zlomek vteřiny. Skoro stejným tónem, jakým předtím zdravil lidi kolem, na něj vychrlil: "Jdi do háje". "Umazal jsi mě," nedal se muž.

"Tak jdi do háje, vole," pravil na to Sarkozy.

A pak pokračoval dál, jakoby se nic nedělo: „Dobrý den! Díky!“ Snad i proto, že na něj kdosi z jeho doprovodu zděšeně křikl: „Filmují nás tu!“

Není to poprvé, co se Sarkozy na někoho obořil. Při své loňské cestě po USA se vrhl na novináře, kteří sledovali a fotili z jiné lodi jeho projížďku po jezeře. Počátkem listopadu se ostře střetl s rybářem, kterému se nelíbilo předchozí výrazné zvýšení prezidentského platu.

Reakce na nynější ostrá slova hlavy státu sahaly od rozhořčení přes potměšilý souhlas až k naprostému výsměchu. „Že se může kdejaký prezidentík chovat takhle, budí ve mně děs - to když si pomyslím, co by mohl udělat s jadernými zbraněmi, k nimž má klíč,“ napsal na webové stránce Libérationu jeden z diváků.

Jiný smutně dodal: „Je mně zle z Francie, když vidím našeho prezidenta, že se chová jako hulvát.“ Další ale suše poznamenal, že tak se přece v Paříži baví denně, tak pročpak to pokrytecké rozhořčování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám