Hlavní obsah

Řádění Srbů na ambasádě USA nepřežil srbský uprchlík z Kosova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Zuhelnatělé tělo nalezené na velvyslanectví Spojených států v Bělehradě po čtvrtečním útoku srbských radikálních odpůrců nezávislosti Kosova, patří mladému Srbovi, jehož rodina utekla z Kosova. Informuje o tom sobotní srbský tisk, který uvádí, že ostatky jednadvacetiletého Zorana Vujoviče, který studoval v Novém Sadu, identifikoval jeho otec.

Článek

Rodina začala pátrat po studentovi, který zůstal po útocích na americké velvyslanectví a jeho podpálení nezvěstný. Zoran odjel do Bělehradu se svým mladším bratrem Lazarem a s přáteli, aby se mohli zúčastnit demonstrace proti nezávislosti Kosova, píší shodně listy Blic, Alo a Kurir. Když potom neodpovídal na telefonní výzvy své rodiny, ani se nevrátil do Nového Sadu, ležícím asi 70 kilometrů od Bělehradu, oznámila rodina policii jeho zmizení.

Otec odjel do Bělehradu a nakonec našel jeho tělo ve vojenské nemocnici. Identifikoval ho podle zlatého řetízku a spony na pásku kalhot.

Rodina Vujovičových se usadila v Novém Sadu v červenci 1999, kdy utekla z Kosova. Do té doby žila v srbské obci Čaglavica nedaleko Prištiny. K odchodu z Kosova se Vujovičovi rozhodli poté, co se z Kosova musely po jedenáctitýdenním bombardování NATO v červnu 1999 stáhnout jugoslávské síly.

Vracející se Albánci, kteří před tím utekli z provincie před silami Bělehradu, se začali mstít místním Srbům za předchozí příkoří režimu Slobodana Miloševiče.

Kosovo

Dosud oficiálně Autonomní provincie Kosovo a Metohije bylo provinční oblastí Srbské republiky, na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z června 1999 pod správou OSN.

Rozloha 10 908 km2 je srovnatelná s rozlohou Středočeského kraje. Z 2,1 miliónu obyvatel je 92 procent Albánců (převážně muslimové) a 5,3 procenta Srbové (převážně pravoslavní).

Správní střediskem je Priština s více než půl miliónem obyvatel. Za úřední řeč platí srbština a albánština. Oficiální měnou je od ledna 2002 euro.

Srbský státní prokurátor oznámil, že úřady pátrají po účastnících nepokojů, kteří zaútočili na velvyslanectví USA a dalších zemí a také na instituce západních zemí. Shromažďují důkazy a identifikují viníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Kosovo vyhlásilo nezávislost

Srbská provincie Kosovo vyhlásila v neděli nezávislost. Provincie tak učinila jednostranně poté, co zkrachovala několikaměsíční jednání kosovských zástupců...

Dienstbier: Praha by neměla uznat Kosovo

Srbská provincie Kosovo v neděli jednostranně vyhlásila samostatnost. USA a hlavní státy EU Kosovo uznaly, Srbsko a Rusko to odmítají. Podle bývalého ministra...

Výběr článků

Načítám