Hlavní obsah

Čeští vojáci KFOR měli na hranicích situaci pod kontrolou

Novinky,

České jednotky KFOR ve čtvrtek poprvé od vyhlášení nezávislosti Kosova zasahovaly na hranicích se Srbskem, kde demonstrující Srbové zapalovali pneumatiky. Podle velitele 12. kontingentu v silách KFOR, podplukovníka Jiřího Davida byla situace plně pod kontrolou.

Článek

Dotýká se jednotek KFOR, že kosovská policie ohlásila v pátek po demonstraci v Bělehradě zostření bezpečnostních opatření na hranicích se Srbskem?

Ne, jednotek se to nijak nedotýká, stabilně jedeme podle plánu pro jednotky v pohotovosti, tak jak jsou po celou dobu. Žádné zostření situace ani vyšší pohotovostní stav u jednotek českého kontingentu není.

Pohotovost nebyla zvýšena ani po vyhlášení Kosova ani po čtvrtečním zásahu na hraničním přechodu Gate 3, před nímž protestující Srbové zapalovali pneumatiky?

To, že jsme byli včera povoláni, je součástí plánů, které jsou pro spolupráci s místní policií a se zásahovými jednotkami. A po včerejším incidentu, který se odehrával na hranicích, jednotky přešly ke své stabilní činnosti, tedy k monitorování a kontrolování v prostoru zodpovědnosti.

Počítá se s nějakou úpravou vybavení pro případ dalších podobných demonstrací nebo pro případ útoku Srbů na stanoviště na hranicích a jejich pokusu vypálit je?

To, že včera došlo k zapálení pneumatik a trávy, tak zásahové jednotky, které tam byly, měly veškeré vybavení, aby tyto věci, které se tam odehrály, řešily a řešily je v souladu s pravidly, která mají pro tuto činnost daná. Byla tam jak zásahová police, tak jednotky KFOR, tak hasiči. Situace, která tam byla, byla pod kontrolou.

Reklama

Výběr článků

Načítám