Hlavní obsah

Bělehrad sčítá škody po bouřlivých protestech

ČTK, aš, Novinky, AFP, B92
BĚLEHRAD/NEW YORK/BANJA LUKA
Aktualizováno

Čtvrteční násilné protesty v Bělehradě, při nichž bylo zapáleno americké velvyslanectví a terčem útoku se staly i budovy ambasád dalších zemí, si vyžádaly jednu oběť. Při střetech demonstrantů s policií bylo zraněno na 90 lidí. Napaden byl i zpravodaj Českého rozhasu.

Článek

V prostorách velvyslanectví bylo ve čtvrtek večer nalezeno zcela spálené tělo neznámého člověka, zřejmě útočníka. Americký diplomat to není: „Veškeré osazenstvo ambasády jsme spočítali,“ řekla mluvčí velvyslanectví Rian Harrisová s tím, že nikdo nechybí.

Terčem útoku se stala i chorvatská a turecká velvyslanectví, kde nepokoje začaly v 18:30. Napadeny byly především budovy zastupitelských úřadů zemí, které už nezávislost Kosova uznaly, což kromě USA udělalo už 23 ze 37 členů EU. ČR zatím vyčkává.

Před německým velvyslanectvím byla zapálena budka strážného, před kanadským zase hořela auta diplomatů. Napadena byla také velvyslanectví Bosny a Británie. Poté maskovaní útočníci zapálili místní pobočku McDonaldu, obchod s džíny Levi´s a začali ničit dopravní značky a semafory. Jeden z mladíků křičel: “Zapalme všechno“.

Zpravodaje českého rozhlasu Martina Ježka napadli ve čtvrtek večer demonstrující Srbové v Bělehradu. Zaútočili na něj při přímém vstupu do rozhlasu. Byl lehce zraněn.  Napadeni byli také ruští novináři.

Policisté použili proti demonstrantům slzný plyn.foto: Reuters/Oleg Popov

Při násilných protestech a střetech bylo zraněno před 90 lidí, 32 z nich jsou zasahující policisté, kteří dostali situaci v centru srbské metropole pod kontrolu po půl jedenácté večer. V době útoku však prázdné americké velvyslanectví nebylo střeženo.

Rada bezpečnosti žhářství odsoudila

Rada bezpečnosti OSN jednohlasně odsoudila "útoky davu" proti velvyslanectvím v Bělehradě. Oficiálně proti nim protestovaly Spojené státy. "Členové Rady bezpečnosti odsuzují co nejostřeji útoky davu proti velvyslanectvím v Bělehradě, které způsobily škody na budovách a ohrozily diplomatický personál," uvedl panamský velvyslanec Ricardo Alberto Arias, jehož země tento měsíc radě předsedá. Připomněl zásady nedotknutelnosti diplomatických misí, které jsou hostitelské vlády povinny chránit.

Policista odvádí jednoho z demonstrantů.foto: Reuters/Oleg Popov

"Poškozuje to pověst Srbska v zahraničí," připustil šéf srbské diplomacie Vuk Jeremić a dodal, že vláda nepřipustí násilnosti ani v Bělehradě, ani kdekoliv jinde v Srbsku.

Bosenská Republika srbská hrozí odtržením

Parlament bosenské Republiky srbské o čtvrteční noci odhlasoval, že i tato srbská enkláva v Bosně má právo se odtrhnout od zbytku země, pokud většina zemí Evropské unie uzná nezávislé Kosovo. Odtržení od Bosny by podle sněmovny mělo nejprve předcházet referendum. 

"Pokud významná část členů OSN, zejména státy Evropské unie, uznají nezávislost Kosova..., půjde o precedens v uznání, že součástí práva na sebeurčení je (právo na) odtržení," praví se v usnesení, přijatém drtivou většinou poslanců. "V takovém případě Republika srbská má právo uspořádat referendum, aby rozhodla o svém právním postavení," usoudila sněmovna.

Předpokládá se, že v plebiscitu by se valná většina bosenských Srbů vyslovila pro nezávislost.

Reklama

Související témata:

Související články

Kosovo vyhlásilo nezávislost

Srbská provincie Kosovo vyhlásila v neděli nezávislost. Provincie tak učinila jednostranně poté, co zkrachovala několikaměsíční jednání kosovských zástupců...

Výběr článků

Načítám