Hlavní obsah

Španělské ozbrojené síly jsou ve stavu pohotovosti kvůli volbám

Právo, DPA, nek
MADRID

Do stavu nejvyšší pohotovosti byly uvedeny španělské ozbrojené síly. Důvodem jsou nadcházející parlamentní volby, které se uskuteční v neděli 9. března, a s nimi související hrozba možného teroristického útoku.

Foto: Andrea Comas , Reuters

Španělský premiér Jose Luis Zapatero

Článek

Ministr vnitra Alfredo Pérez ve čtvrtek upřesnil, že obavy budí zejména baskická separatistická organizace ETA, která už několik desetiletí pumovými atentáty usiluje o vytvoření baskického státu na severu Španělska a jihozápadě Francie.

ETA sice byla podle Péreze v minulých měsících citelně oslabena tím, že mnoho jejich aktivistů bylo zatčeno, vláda ale podle něj nevylučuje, že přesto před volbami udeří. „Kapacitu ETA nemůžeme podceňovat. Uděláme vše pro to, abychom tomu zabránili,“ zdůraznil ministr.Zatím poslední akcí ETA byla vražda dvou policistů na jihu Francie.

Obavy pramení i z tragické zkušenosti Španělů při parlamentních volbách v roce 2004. Tři dny před hlasováním spáchali islámští teroristé pumové atentáty na třech madridských nádražích. Výbuchy ve čtyřech přeplněných vlakových soupravách si vyžádaly téměř 200 mrtvých a 1800 zraněných.

V rámci ohlášených zvýšených bezpečnostních opatření budou ozbrojené síly bedlivěji střežit strategicky či jinak důležité body jako nádraží, významné budovy a zařízení, obchodní a sportovní centra, ale i předvolební mítinky a další místa s vysokou koncentrací lidí.

Španělští občané mají ve volbách rozhodnout, zda u moci zůstanou socialisté (PSOE) premiéra José Luise Zapatera, nebo zda se po čtyřech letech v opozici vrátí do vlády lidovci (PP) Mariana Rajoye.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám