Hlavní obsah

Británie přiznala dvě přistání letadel tajně přepravujících teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský ministr zahraničí David Miliband ve čtvrtek připustil, že na území Velké Británie přistála dvě letadla přepravující tajně lidi podezřelé z terorismu. Omluvil se za to. Británie dosud popírala, že by na jejím území přistálo letadlo přepravující tajně teroristy.

Foto: Thierry Rog, Reuters

Britský ministr zahraničí David Miliband

Článek

Jak předchozí britský premiér Tony Blair, tak předchozí ministr zahraničí Jack Straw v letech 2005 až 2007 opakovaně popírali, že by na území Spojeného království přistál stroj přepravující načerno lidi podezřelé z terorismu.

Organizace hájící lidská práva na přelomu let 2006 a 2007 přišly s informacemi, že americká tajná služba přepravuje lidi podezřelé z terorismu po světě a drží je v tajných věznicích, kde jsou mučeni.

Miliband se omluvil za předchozí mylná prohlášení. Podle něj byla učiněna v dobré víře. Teprve nyní se objasnily zprávy o dvou strojích z amerických záznamů. Podle Millibanda dostal Británie chybné informace od Američanů, za což se mu omluvila americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Miliband dodal, že žádný z přepravovaných mužů nebyl Brit, a že jeden už byl propuštěn na svobodu a druhý je zadržován na základně Guantanámo.

Současný premiér Gordon Brown to okomentoval slovy, že je především důležité, aby se podobné případy neopakovaly. Podle ředitele americké zpravodajské služby CIA ani jeden ze zadržených nebyl významným teroristou a nebyl mučen.

Reklama

Výběr článků

Načítám