Hlavní obsah

Slovenský premiér Fico: samostatnost Kosova byla chyba

Právo, ivi (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenský premiér Robert Fico považuje jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova za chybu. "Zvýší to napětí tam, kde to nikdo nechce. Slovensko neuzná Kosovo, dokud se nezmění jeho mezinárodněprávní postavení," uvedl Fico po středečním jednání vlády.

Foto: Jan Koller , ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Podle premiéra by měla Bezpečnostní rada OSN schválit nějaké řešení a ke stanovisku o Kosovu by se měla dopracovat také Evropská unie. "Bez toho Slovensko nemůže Kosovo uznat. Měli bychom brát trochu na zřetel také zájmy Srbska," řekl Fico.

Slovenský premiér zopakoval svůj odmítavý postoj k plánovanému americkému protiraketovému štítu ve střední Evropě. "Jsem zásadně proti raketám a radarům v Evropě. Budování základen v Česku a v Polsku nepřispěje žádné stabilitě, pokud není součástí širokých mezinárodních dohod," prohlásil.

Podle Fica se protiraketová obrana měla řešit v rámci Severoatlantické aliance, nikoliv jako věc bilaterálních vztahů USA s ČR a Polskem. "Pokud mají v sousedních zemích systémy, na které mají být namířené zbraně z jiných zemí, musíme se cítit ohroženi," dodal premiér.

Reklama

Související témata:

Související články

Kosovo vyhlásilo nezávislost

Srbská provincie Kosovo vyhlásila v neděli nezávislost. Provincie tak učinila jednostranně poté, co zkrachovala několikaměsíční jednání kosovských zástupců...

Rusko svolává kvůli Kosovu Radu bezpečnosti

Jednostranné vyhlášení Kosova vyvolalo okamžitou prudkou reakci Ruska, které požádalo o svolání mimořádné schůzky Rady bezpečnosti OSN. Oznámil to v neděli...

Výběr článků

Načítám