Hlavní obsah

Ruský exministr shledán vinným ze zpronevěry státních peněz

Novinky, rei
MOSKVA

Moskevský soud shledal v úterý vinným bývalého ministra pro jadernou energetiku Jevgenije Adamova z finančního podvodu a zneužití funkce veřejného činitele, informoval ruský list RIA Novosti. Adamovovi (69) hrozí za zpronevěření tří miliard rublů až deset let vězení.

Foto: Dima Korotayev, Reuters

Jevgenij Adamov

Článek

Exministr měl podle žaloby vést skupinu, která ze státního rozpočtu a podniků zpronevěřila v přepočtu zhruba dvě miliardy korun. Adamov vinu odmítal.

Adamov sloužil ve vládě mezi roky 1998 a 2001. Původně byl v květnu 2005 zatčen na žádost Spojených států. USA ho obviňovaly ze zcizení devíti miliónů dolarů (přes 150 miliónů korun) dodaných Rusku na projekty pro jadernou bezpečnost. Ve Spojených státech by Adamovovi hrozilo 60 let za mřížemi.

V roce 2006 byl Adamov vydán do Ruska. Po 15 měsících ve věznici ho nakonec v červnu loňského roku nejvyšší soud propustil na svobodu. Adamovovi nadále hrozí v USA soud.

Před porotou tam loni v červnu skončil i jeho někdejší spolupracovník a jaderný odborník Mark Kaushansky. Za daňové úniky dostal 15měsíční trest vězení a pokutu 20 tisíc dolarů (okolo 340 tisíc korun). Zpronevěru a praní špinavých peněz však nynějšímu americkému občanovi soud neprokázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám