Hlavní obsah

V původní zprávě o iráckých zbraních chybí "Blairův argument"

– LONDÝN
Novinky, BBC, rei

Britské ministerstvo zahraničí v pondělí zveřejnilo původní verzi zprávy zpravodajských složek o iráckém zbrojním programu z roku 2002. Dokument sloužil argumentu bývalého premiéra Tonyho Blaira, že kvůli iráckým zbraním hromadného ničení je potřeba podpořit vojenský zásah USA proti režimu tehdejšího prezidenta Saddáma Husajna.

Foto: Tim Clarke/Daily Express/Pool, Reuters

Závěrečnou zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení přednesl v září 2002 v parlamentu Tony Blair.

Článek

Zpráva referuje o tom, že Irák má k dispozici uran a zařízení k výrobě chemických zbraní. Nezmiňuje se ale, že vláda v Bagdádu je schopna použít zbraně hromadného ničení během 45 minut, jak před invazí v březnu 2003 tvrdil Blair.

Blairovi kritici tvrdí, že informace byla do pozdější verze včleněna na příkaz premiérova úřadu, což vláda odmítá. Podle ministra zahraničí Davida Milibanda nebyla původní verze tehdejšího mluvčího ministerstva Johna Williamse při komponování  zpráv, včetně závěrečné, použita.

Blair přednesl závěrečnou verzi zprávy nazvané Irácké zbraně hromadného ničení v parlamentu v září 2002. V únoru 2003 pak byl zveřejněn druhý dokument, který se stal centrem pozornosti po zjištění, že obsahuje celé pasáže z práce jednoho vysokoškoláka.

Vláda očištěna

Blairova vláda čelila obvinění z manipulace informací. Zbrojní expert David Kelly navíc v roce 2003 zemřel poté, co byl udán jako zdroj reportáže BBC zpochybňující podloženost argumentu "45 minut" ve vládní zprávě.

Komise vedená lordem Butlerem však nenašla důkazy, že by argument nařídil do zprávy zařadit kabinet. Závěrem byla kritika zpravodajských služeb za to, že daly na nespolehlivé zdroje. Také vyšetřování pod vedením lorda Huttona prokázalo, že Kelly spáchal sebevraždu, neboť byl pod velkým tlakem.

Kritici přesto nadále věří ve vládní zásah do zprávy. Někdejší šéf zbrojních inspektorů Hans Blix například loni řekl, že se domnívá, že Blair ve zprávách „přepsal otazníky na výkřičníky“. S invazí do Iráku bez souhlasu OSN nesouhlasila řada Blairových kolegů. Po napadení Iráku rezignoval mimo jiné exministr zahraničí a šéf dolní komory parlamentu Robin Cook.

Reklama

Výběr článků

Načítám