Hlavní obsah

Razie ve Francii: tři desítky zatčených

Právo, DPA, nek
PAŘÍŽ

Třiatřicet osob zatkla v pondělí francouzská policie při razii na pařížském předměstí Villiers-le-Bel. Tisícovka příslušníků speciální zásahové jednotky RAID a dalších složek při akci pátrala po pachatelích násilností, které propukly loni v listopadu poté, co zde dva mladí motocyklisté z přistěhovalecké komunity zahynuli při srážce s policejním vozem.

Foto: Gonzalo Fuentes , Reuters

Do akce bylo nasazeno na tisíc policistů.

Článek

Při tehdejších násilnostech stříleli demonstranti na policisty z loveckých zbraní a na 130 příslušníků pořádkových sil zranili, některé z nich těžce.

Při pondělním zátahu vnikli policisté i do několika bytů. „Doufám, že občané akci přijmou s pochopením. Jsme tady proto, abychom obnovili klid a pořádek,“ prohlásila státní zástupkyně Marie-Thérese de Givryová. Připustila, že podobná razie může působit traumatizujícím způsobem na rodiny s dětmi, odpovídá to však závažnosti činů, které původci nepokojů spáchali.

Prezident Nicolas Sarkozy označil nalezení pachatelů za prioritu. Do pátrání se zapojila i tajná služba, byly odposlouchávány některé telefony a za informace vedoucí k násilníkům vyplatila policie anonymním svědkům několik tisíc eur.

Razii ostře kritizovala opozice. Bývalá socialistická kandidátka na úřad prezidenta Ségolene Royalová ji označila za snahu vlády prezentovat se před březnovými komunálními volbami. „Když kamery před volbami asistují masivním policejním akcím, jde o metodu, jak ovlivnit veřejné mínění a nahánět strach,“ zdůraznila. Centrista Francois Bayrou zátah považuje za „směs spravedlnosti a divadla“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám