Hlavní obsah

Rozdělená Evropská unie jedná o nezávislosti Kosova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/NEW YORK
Aktualizováno

Otázkou postoje ke Kosovu, které vyhlásilo v neděli nezávislost, se věnují v pondělí v Bruselu ministři zahraniční zemí Evropské unie. Ta v postoji ke Kosovu není jednotná. O zemi jedná od nedělního večera také Rada bezpečnosti OSN, kterou svolalo Rusko.

Článek

Česká republika, kterou v Bruselu zastupují ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, vyčká s uznáním Kosova na postoj dalších zemí.

Velké evropské státy, jako je Německo, Francie a Velká Británie, jsou připraveny Kosovo uznat. Proti jsou naopak Kypr, Řecko, Rumunsko a Španělsko, které se obávají, že uznání by mohlo posílit separatisty. Kypr kvůli Turkům na severu ostrova, Rumuni se bojí reakce proruských separatistů v Moldávii a Španělé Basků. Okamžitě uznat Kosovo nechtějí ani Bulharsko a Slovensko.

"Španělská vláda neuzná jednostranný akt kosovského parlamentu," prohlásil v Bruselu španělský ministr zahraničí Miguel Ángel Moratinos. Podle něj je v rozporu s mezinárodním právem. Zákonné by to prý bylo, pokud by šlo o dohodu obou znesvářených stran, nebo pokud by to bylo podpořeno rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Vyjádření švédského ministra zahraničí Carla Bilda, že doufá v konsensus, tak zřejmě zůstane jen zbožným přáním.

K závěru nedospěla ani Rada bezpečnosti OSN

I Rada bezpečnosti je rozdělena. Rusko, které ji svolalo, tvrdí, že deklarace by neměla být uznána. Podle Moskvy není žádný důvod měnit rezoluci 1244 z roku 1999, která svěřila správu Kosova pod OSN.

„Vedoucí civilní mise OSN v Kosovu by deklaraci měl prohlásit za neplatnou", prohlásil v neděli ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin. Moskva také požaduje garanci územní celistvosti Srbska. Moskva je rovněž rozhodnuta zabránit tomu, aby se Kosovo v případě, že je západní země uznají, stalo členským státem OSN.

Naopak sedm západních států včetně USA, Velké Británie, Belgie a Francie tvrdí, že situace se v zemi změnila, a proto je třeba změnit přístup. Nad situací v Kosovu vyjádřila znepokojení i Čína, které vyzvala k rychlému zahájení rozhovorů se Srbskem.

Generální tajemník OSN Pan Ki Mun uvedl, že Kosovo zůstane pod správou OSN. Kosovští předáci se už neděli přihlásili k plánu omezené svrchovanosti, který ale neodsouhlasilo Rusko a Srbsko.

Jednání Rady bezpečnosti budou pokračovat i v pondělí otevřeným zasedáním za účasti srbského prezidenta Borise Tadiče.

Srbský tisk odsoudil vyhlášení nezávislého Kosova

Srbské deníky v pondělí tvrdě odsoudily nedělní jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova.

"Srbsko je dnes jako matka, která přišla o své nejstarší dítě. Bylo mu uneseno. Srbsko je dnes mezinárodním vězněm. Rozhodli o tom ti nejmocnější," citovala agentura AFP list Večernje novosti. Podle něj je Kosovo „falešný stát “ a "Kosovo vyhlásilo svou nezávislost porušením mezinárodního práva se souhlasem Spojených států a Evropské unie".

Raní list Politika usoudil, že "se jedná o prohru principu, že mezinárodní právo chrání současně velké i malé státy".

Bulvární list Kurir dal první straně smuteční ráz se černobílou fotografií dítěte, které drží svíčku a ptá se: "Kdo vyrve Kosovo z mé duše?"

ČTK

Bělehrad jednostranné vyhlášení nezávislosti tvrdě odmítl. Davy nespokojených mladých lidí se v hlavním srbském městě celou nos střetávali s policisty, když útočily na velvyslanectví USA a Slovinska, které předsedá EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám