Hlavní obsah

V Británii rozbili největší drogový gang, policie nasadila i buldozer

– LONDÝN

Policie ve Velké Británii ve středu rozbila největší gang obchodníků s kokainem a marihuanou, který měl obrat 200 miliónů liber ročně (zhruba 7 miliard korun). Při ranní razii v Londýně a jeho okolí nasadila na 500 policistů, kteří prohledali 30 budov a zatkli přes 20 lidí. Policisté si dokonce proráželi cestu do jednoho luxusního domu buldozerem.

Foto: , Novinky

Policie prohledala tři desítky budov.

Článek

Policie při zátahu v Londýně a hrabstvích Surrey, Essex, Kent a Hertfordshire zajistila 111 kilogramů kokainu v hodnotě přes 200 miliónů korun. Steve Richardson ze Scotland Yardu řekl, že tím úřad zasadil drogovému průmyslu tvrdou ránu. Gang měl podle jeho slov v posledních šesti měsících obrat okolo 100 miliónů liber.

V policejních celách skončilo 22 lidí, u nichž byly nalezeny i zbraně. Při razii v domě v západním Londýně použili policisté buldozer a palice k proražení obvodové zdi kolem domu jednoho z překupníků. Zatkla 40letého muže a zabavila jeho luxusní vozový park.

Podařilo se také zmrazit konta, která členům skupiny sloužila v různých evropských zemích.

Taxíky za čtyři milióny týdně

Podle britského tisku je za hlavu gangu považován 53letý Egypťan, který byl schopen proprat až čtyři milióny liber týdně. Ve skupině byli podle policie také Britové, Izraelci a Irové. Všichni měli v Británii trvalý pobyt.

Centrem nezákonné operace byla podle Richardsona falešná taxikářská firma. Úspěch při prodeji drog ale způsoboval skupině potíže při praní peněz. Běžně si prý navzájem vyměňovali kufříky plné pětiseteurových bankovek, což je v současnosti bankovka s největší hodnotou, která je na světě v oběhu. Peníze pak vozili na evropský kontinent, kde si otvírali účty nebo kupovali nemovitosti.

Policie podezírá nejméně jednu směnárnu ze spolupráce se skupinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám