Hlavní obsah

V Rakousku otráven obecní politik jedem v pralince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Velký rozruch vyvolala v celém Rakousku záhadná otrava místního politika na severu země. Její obětí se stal Hannes Hirtzberger, starosta malé podunajské obce Spitz an der Donau. Starosta leží v umělém spánku v nemocnici v Kremži, jeho život ale podle lékařů již není bezprostředně ohrožen.

Článek

Pětapadesátiletý starosta, který je zároveň aktivní jako právník, našel v pátek odpoledne na svém autě na parkovišti krabičku bonbonů a za stěračem lístek s anonymním pozdravem. Druhý den při cestě autem jednu z pralinek snědl. Vzápětí se mu udělalo špatně, stačil však ještě zastavit a zavolat o pomoc. Pak upadl do bezvědomí. Vyšetřovatelé zjistili, že pralinka byla otrávena strychninem.

Hirtzbergerovi blízcí ani obyvatelé obce si útok nedovedou vysvětlit, protože starosta prý byl všeobecně oblíbený. Jediné spory, které v obci vedl, se týkaly zamýšlené výstavby ochrany proti velké vodě a pokutování majitelů psů za znečišťování místní promenády jejich miláčky. Že by někdo vraždil kvůli takovým drobnostem, nechtějí starostovi spoluobčané věřit.

Přesto policie již prakticky vyloučila soukromý motiv a prověřuje v prvé řadě starostovu politickou a profesionální činnost. Zároveň vydala varování pro všechny politiky a veřejně činné osoby, aby neotevíraly žádné anonymní dárky, ale uvědomily místní policejní stanici. Útok by možná mohl souviset s blížícími se zemskými volbami, které se v dotyčné zemi Dolních Rakousích budou konat 9. března, soudí kriminalisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám