Hlavní obsah

Zákon má zakázat základny NATO na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA
Aktualizováno

Ukrajina, usilující o členství v Severoatlantické alianci, se chystá přijmout zákon, který by zakázal zřízení základen NATO v zemi. Podle ruských médií to ve středu uvedl ukrajinský prezident Viktor Juščenko při setkání s ukrajinskou komunitou v Moskvě.

Foto: Mykola Lazarenko/Pool, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko

Článek

"Pokud se ruská strana obává vojenských základen, pak Ukrajina je nikdy nezřídí. Jsme připraveni to zakotvit i ústavně," prohlásil Juščenko v reakci na úterní hrozby ruského prezidenta Vladimira Putina, že Moskva zamíří na Ukrajinu své rakety, vstoupí-li do Severoatlantické aliance a povolí na svém území prvky protiraketové obrany NATO nebo USA.

Rusko považuje všechny tyto kroky za porušení smlouvy o konvenčních zbraních v Evropě. Kvůli nim loni pozastavilo plnění závazků vyplývajících ze smlouvy .

Ukrajinská ústava již zakazuje zřizovat v zemi cizí vojenské základny, s výjimkou krymského přístavu Sevastopol, kde sídlí ruská Černomořská flotila.

Hrozba přerušení dodávek plynu zahnána

Juščenko jednal s Putinem v úterý v Kremlu. Juščenko přijel do Moskvy kvůli hrozbě, že Gazprom přestane kvůli nezplacenému dluhu dodávat Ukrajině plyn. V tomto bodě Juščenko uspěl, dodávky plynu přerušeny nebudou .

Putin v úterý zároveň oznámil, že se zúčastní summitu NATO v Bukurešti od 2. do 4. března.

Ukrajinský prezident společně s předsedkyní vlády a šéfem parlamentu nedávno požádal NATO, aby zařadilo zemi do akčního plánu členství, což znamená první krok na cestě do aliance.
Žádost by členové NATO měli posoudit právě na dubnovém summitu v Bukurešti.

Pokud země do aliance vstoupí, tak na základě referenda

Ukrajina podle prezidenta Viktora Juščenka do NATO vstoupí jen v případě kladného výsledku referenda o této otázkce.Referendum o vstupu podle něj uspořádá Ukrajina "v pravý čas".

"Musíme chápat, že to je otázka, která se týká každého z nás," podotkl podle agentury ITAR-TASS.

Podle něj nyní okolo 97 procent ukrajinských občanů není informováno o tom, co NATO vlastně představuje, a proto nemá cenu se vstupem pospíchat. "Ukrajinská strana navíc nikdy nedopustí vznik otázky, která by mohla zkomplikovat vztahy s Ruskem," dodal Juščenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám