Hlavní obsah

Srbsko si vymohlo schůzku Rady bezpečnosti kvůli Kosovu

Novinky, aš, Novinky, B92, AFP, ČTK
NEW YORK/LJUBLJANA/BĚLEHRAD
Aktualizováno

Kvůli plánu kosovských Albánců vyhlásit v nejbližších dnech nezávislost požádalo Srbsko o svolání krizové schůzky Rady bezpečnosti OSN. Žádost podal v úterý srbský velvyslanec při OSN Pavel Jevremović, v čemž ho podpořilo i Rusko. Rada bezpečnosti žádosti vyhověla a svolala své mimořádné zasedání na čtvrtek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Srbsko se obává vyhlášení nezávislosti Kosova.

Článek

Schůzky za zavřenými dveřmi se zúčastní jen zástupci 15 členů RB a šéf srbské diplomacie Vuk Jeremić. Jednání se uskuteční přesto, že proti němu původně měly námitky někteří stálí členové rady, například USA a Velká Británie, které jsou spolu s dalšími západními státy připraveny nezávislé Kosovo uznat.

Jevremović upozorňuje na "extrémně vážnou situaci v srbské provincii Kosovo, kde jsme svědky dokončování příprav na jednostranné vyhlášení nezávislosti“.

Tento krok podle Jevremoviče představuje porušení rezoluce RB OSN číslo 1244 z roku 1999, která Kosovo umístila pod správu OSN a jednotek NATO, a zároveň narušení územní celistvosti Srbska, kterou rezoluce garantovala.

Srbskou žádost v úterý podpořil ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin. Rusko disponuje v radě bezpečnosti OSN právem veta.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Vysocí představitelé EU Benita Fererová-Waldnerová, která má na starosti evropské vztahy, a Javier Solana, který se stará o zahraniční politiku, ve středu opět zopakovali, že současný status Kosova není dále udržitelný.

Kosovský parlament se sejde v pátek

Vedení kosovského parlamentu ve středu svolalo schůzku zákonodárného sboru na pátek. Předseda parlamentu Jakup Krasniqi ho označil za normální schůzi s plánovanou agendou. Očekává se však, že by na ní kosovskoalbánští poslanci mohli vyhlásit nezávislost srbské provincie.

Nejvyšší představitelé provincie, kterou z 90 procent obývají etničtí Albánci, již připravili deklaraci nezávislosti, která se údajně odvolává na plán mezinárodního vyjednávače Marttiho Ahtisaariho z loňského roku.

Kosovu přisuzoval nezávislost pod počátečním mezinárodním dohledem a národnostním menšinám zaručoval vysoký stupeň ochrany práv. Bělehrad, který nabízí Prištině maximálně širokou autonomii, plán odmítl a Moskva ho poté zablokovala v RB OSN.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko přikývne na nezávislost Kosova

Mezinárodní uznání jednostranně vyhlášené nezávislosti jihosrbské provincii Kosovo nebude zcela v souladu s mezinárodním právem, přesto však k němu dojde,...

Výběr článků

Načítám