Hlavní obsah

V Rusku uzavřeli univerzitu, která se znelíbila Putinovi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANKT PETĚRBURK

Ruská opozice a akademické kruhy v pondělí kritizovaly vládu za bezprecedentní útok na svobodu projevu poté, co úřady nechaly uzavřít jednu z předních univerzit v zemi. Provoz Evropské univerzity v Sank Petěrburku, kterou vloni kritizoval prezident Vladimir Putin, pozastavil v pátek soud kvůli špatnému technickému stavu budovy.

Foto: RIA-Novosti/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Podle soudu hrozí budově požár. Nařídil proto akademikům přerušit práci, zapečetit učebny a uzavřít univerzitní knihovnu. Představitelé univerzity tvrdí, že nařízení je politicky motivované a má souvislost s loňskou pří ohledně programu Evropské komise pro zlepšení dohledu na regulérnost voleb.

Univerzita vloni na projekt přijala od komise tříletý grant, načež ji prezident obvinil, že slouží jako agent zahraničí. Univerzita nakonec 31. ledna od projektu upustila.

Rozhodnutí soudu kritizovala opozice. „Politický režim v Rusku se mění z autoritativního na totalitní. Tohle je jen jeden z příkladů. S rizikem požáru to nemá nic společného,“ řekl Maxim Reznik, vůdce bloku Jabloko v Sankt Petěrburku.

Putin dosud často atakoval opozici, různé občanské iniciativy nebo organizace zasazující se za dodržování lidských práv, nikoliv ale sektor vysokého školství. Rektor Nikolaj Vatin doufá, že univerzita bude brzy znovu otevřena.

Pozorovatelé při ruských volbách Rusko opakovaně citlivě reaguje na vnější kritiku v souvislosti s volbami. Podle pozorovatelů zaostávají ruské volby za mezinárodními standardy. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě odsoudila loňské prosincové parlamentní volby za nespravedlivé. Minulý týden organizace oznámila, že kvůli byrokratickým obstrukcí ze strany Kremlu bude bojkotovat prezidentské volby plánované v Rusku na 2. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám