Hlavní obsah

Bruselu se nelíbí, jak USA nabízejí Čechům bezvízový styk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Zatímco Češi spěchají podepsat memorandum o podmínkách budoucího bezvízového styku se Spojenými státy, Brusel vyzývá k pomalejšímu postupu, aby bylo dosaženo společného evropského postupu. Napsal to v pondělí britský deník The Guardian. Západoevropské země totiž podle něj považují americké podmínky doprovázející novou formu bezvízového styku za drakonické.

Článek

Jeden vysoký činitel EU řekl listu, že Američané by se mohli pokusit získat jednoho "nedočkavce", který na jejich podmínky přistoupí, a pak ho použít jako bič na ostatní členské státy. Tímto nedočkavcem by podle listu mohla být Česká republika.

Vondra: EU nám s bezvízovým stykem vůbec nepomohla

Minulý týden o záležitosti jednal v Praze Richard Barth a český vicepremiér Alexandr Vondra po rozhovorech řekl, že Češi chtějí podepsat memorandum na jaře.

"EU pro nás v záležitosti víz neudělala nic," cituje Guardian Vondru. "V minulosti nebyla žádná pomoc, žádná solidarita. Je v našem zájmu postoupit. Nemůžeme jen čekat a nedělat nic. Musíme konat v zájmu našich občanů," řekl Vondra.

Staré země varují před novými požadavky USA

V západních zemích EU, jejichž občané už nyní bezvízový styk s USA mají, však panují obavy ohledně nových podmínek, které chtějí USA s evropskými zeměmi vyjednat. Patří k nim souhlas s tím, že USA budou smět umístit na paluby linek z EU ozbrojené strážce.

Dále navrhovaný systém spočívá v tom, že všichni budou muset elektronickou cestou žádat o povolení ke vstupu do USA předtím, než si koupí letenku. Tato procedura, která by nebyla žádostí o vízum, ale týkala by se všech, by trvala několik dní.

USA vedle toho chtějí zvýšit objem osobních dat, která jim budou muset letecké společnosti poskytovat. Požadují podle deníku dokonce, aby jim letecké společnosti dodaly údaje i o některých lidech, kteří s nimi vůbec necestují, například o rodinných příslušnících cestujících. Spojené státy také požadují data o cestujících na linkách, které vedou přes území USA, i když tam vůbec nepřistávají.

Brusel nabádá nováčky, aby nejednali na vlastní pěst

Americké požadavky jsou v desetistránkovém návrhu memoranda, které chtějí USA vyjednat s každou členskou zemí zvlášť. Evropské úřady v Bruselu však naléhají, aby to členové EU nedělali a vyjednávali jako skupina. Američané zahájili jednání se 12 zeměmi unie, jejichž občané zatím pro vstup do USA potřebují víza. Vedle České republiky je podle listu blízko podpisu memoranda i Řecko.

Jonathan Faull, který za komisi vyjednává s USA o těchto záležitostech, deníku řekl, že uvnitř unie existuje koordinační a konzultační proces. Evropským diplomatům připadají požadavky USA jako drakonické a způsob vyjednávání jako vydírání - Washington totiž uvádí, že pokud Evropané na jeho požadavky nepřistoupí, zruší jim bezvízový styk. V Bruselu se sice uvažuje, že pokud by USA pokračovaly v tlaku, bude komise prosazovat zrušení bezvízového styku pro občany USA, ale její činitelé předpokládají, že by členské vlády takový krok neschválily.

Reklama

Související témata:

Související články

Do USA bez víz zřejmě již do konce roku

Ještě v letošním roce by mohli Češi jezdit do Spojených států bez nutnosti vyřizovat si víza. Pokud se podaří včas zavést elektronický systém, je rok 2008...

Výběr článků

Načítám