Hlavní obsah

Turecký parlament povolil muslimské šátky na univerzitách

ANKARA

Turecký parlament v noci na čtvrtek schválil klíčový dodatek k ústavě, který má zmírnit dosavadní zákaz nošení muslimských šátků na univerzitách. Kontroverzní novela ústavy má však postoupit ještě další hlasování, než bude definitivně přijata.

Foto: Profimedia.cz

Turecký parlament šátky na univerzitách povolil.

Článek

V tajném hlasování podpořilo návrh 401 poslanců a 99 bylo proti, čili dodatek byl schválen více než potřebnou dvoutřetinovou většinou; ta činí 367 hlasů z celkem 550 zákonodárců.

Přijatý text praví, že "nikdo nemůže být připraven o své právo na vyšší vzdělání", což potěší zahalené studentky.

Text vyvolal v parlamentu vzrušenou dvanáctihodinovou debatu, odrážející napětí a spory provázející tuto citlivou otázku. Změna se nezamlouvá zastáncům laického státu, podle nichž novela ústavy nahlodává dosavadní principy fungování státu. Pokud budou změny definitivně přijaty, opozice je míní napadnout u ústavního soudu.

Druhé kolo hlasování o změnách v ústavě je plánováno na sobotu.

Turecký zákaz nošení muslimských šátků

Turecko je sice z 99 procent muslimskou zemí, avšak zákaz nosit muslimský šátek na univerzitách platí od dob zakladatele přísně laické republiky Mustafy Kemala Atatürka. Zákaz podporují laické kruhy především v armádě, v soudnictví a ve vysokém školství.

Premiér Erdogan a prezident Gül, oba věřící muslimové, jejichž manželky a dcery se na veřejnosti nikdy neobjevují bez šátku, považují zrušení zákazu nosit šátek za nezbytné z hlediska zachování svobody jednotlivce, jako součást reforem na cestě Turecka do EU.

Zákaz nošení muslimského šátku platí v Turecku také ve veřejných úřadech, této sféry se však reforma netýká.

Proti zrušení zákazu nošení šátku na univerzitách demonstrovalo v Ankaře o víkendu na 125 000 lidí, hlavně žen, které se obávají, že muslimské šátky předznamenají větší průnik islamistů do veřejného života a ohrožuje emancipované ženy.

Reklama

Výběr článků

Načítám