Hlavní obsah

Prezident Sarkozy si vzal modelku Bruniovou

PAŘÍŽ
Aktualizováno

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se v sobotu v Elysejském paláci oženil se svou přítelkyní Carlou Bruniovou. Uvedla to francouzská televizní stanice RTL s odvoláním na svědky obřadu a starostu Françoise Lebela, který vedl svatební obřad.

Článek

O Sarkozyho sňatku s Bruniovou se spekulovalo už dřív, žádná z těchto informací ale nebyla potvrzena.

"Oddal jsem dva voliče, kteří žijí v osmém obvodě v ulici rue du Faubourg Saint Honoré číslo 55," uvedl starosta oficiální adresu Elysejského paláce. "Nevěsta byla v bílém a byla úchvatná, jako vždy," sdělil svůj dojem starosta osmého obvodu. "Ženich také nevypadal špatně," dodal.

"Paní Carla Bruniová Tedeschiová a pan Nicolas Sarkozy oznamují, že se dnes ráno vzali v nejpřísnějším soukromí za přítomnosti členů svých rodin," oznámil Sarkozyho úřad.

Dnešní ceremonie trvala jen asi 20 minut a zúčastnilo se jí kolem 20 lidí - nejbližší rodina a několik přátel, řekl starosta Lebel, podle něhož byli novomanželé "pohnutí a zamilovaní". "Vyměnili si prstýnky a tradiční polibek. Nebylo na tom nic výjimečného, nebýt to v prvním patře Elysejského paláce," dodal starosta.

Italská zpěvačka a bývalá topmodelka Bruniová koncem ledna odmítla veškeré dohady, že se svatba již uskutečnila. Potvrdila však, že sňatek tvoří součást jejich plánů. Nové spekulace poté hovořily o termínu začátkem února.

Vztah Sarkozyho a Bruniové připoutal pozornost v polovině prosince, dva měsíce po Sarkozyho rozvodu s jeho druhou ženou. Už rozvod byl médii propírán, protože Sarkozyho v loňských prezidentských volbách výrazně podporovala právě jeho nyní už bývalá žena a mnozí jeho jednání chápali jako nečestné.

Pro Sarkozyho je to již třetí svatba a vůbec první svatba francouzského prezidenta v době výkonu mandátu. Bruniová byla vdaná "jen" jednou a to za filozofa Raphaela Enthovena, spolu mají syna Aureliena.

Kdo je Bruniová?

Carla Bruniová je známá nejen jako bývalá modelka, ale také jako zpěvačka a skladatelka.

V roce 2001 debutovala v hudbě, když napsala texty pro album francouzského zpěváka Juliena Clerka s názvem Si j'étais elle. A její debutové album s názvem Quelqu'un m'a dit vydané na podzim 2002 opěvovala francouzská média jako "jedno z nejkrásnějších alb francouzského šansonu za poslední dobu". Mělo ohlas u kritiky i veřejnosti a prodalo se ho 1,2 miliónu výtisků, v zahraničí 800 000. Drtivou většinu z dvanácti písní si sama napsala, hudbu i text.

Bruniová má ale též pověst "požíračky mužů" a její partnerské eskapády skýtají vděčná sousta pro společenské rubriky. Sama před necelým rokem v rozhovoru pro Le Figaro Madame prohlásila, že monogamie ji nudí: "Monogamní jsem čas od času. Láska trvá dlouho, ale žhavá touha dva nebo tři týdny." Přetřásaly se její vztahy se světovými celebritami Mickem Jaggerem, Erikem Claptonem, francouzským hercem Vincentem Perezem a advokátem Arnem Klarsfledem, blízkým Sarkozymu.

Příklady prezidentů a premiérů, kteří ve funkci uzavřeli sňatek
Vicente Fox (*1942)
Mexický prezident v letech 2000 až 2006 se 2. července 2001 oženil se svojí tiskovou mluvčí Martou Sahagúnovou.
Václav Havel (*1936)
Český prezident v letech 1993 až 2003 se podruhé oženil 4. ledna 1997. Jeho manželkou se stala herečka Dagmar Veškrnová. První Havlova žena Olga zemřela 27. ledna 1996. Havel je bezdětný.
Thomas Klestil (*1932 - †2004)
Rakouský prezident v letech 1992 až 2004 se po rozvodu v roce 1998 oženil s přítelkyní Margot Löfflerovou, současnou velvyslankyní Rakouska v České republice.
Nelson Mandela (*1918)
Prezident Jihoafrické republiky z let 1994 až 1999 je ženatý potřetí. S Graçou Machelovou, vdovou po mosambickém prezidentovi Samorovi Machelovi se oženil v den svých 80. narozenin - 18. července 1998.
Göran Persson (*1949)
Švédský premiér v letech 1996 až 2006 a otec dvou dcer z prvního manželství se těsně před nástupem do čela vlády podruhé oženil. S druhou manželkou Annikou mu ale vztah nevydržel a v prosinci 2003 se Persson ženil potřetí. Jeho vyvolenou je stejně stará šéfka úřadu pro dohled nad státním monopolem pro alkohol (Systembolagets) Anitra Steenová.

Reklama

Související články

Sarkozyho exmanželka se zřejmě znovu vdá

Bývalá manželka francouzského prezidenta Cécilia Sarkozyová spřádá údajně plány na novou svatbu. Podle italského bulvárního magazínu Chi by si už v nejbližších...

Sarkozy si Bruniovou ještě nevzal

Přítelkyně francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho Carla Bruniová řekla úternímu vydání listu Libération, že se ještě nevzali, a že se proto nemůže...

Výběr článků

Načítám