Hlavní obsah

Bývalého manažera Jukosu nepustí s AIDS kvůli léčbě z vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Moskevský odvolací soud v pátek zamítl žádost bývalého výkonného viceprezidenta ropného gigantu Jukos Vasilije Aleksanjana o léčbu ve specializovaném zdravotnickém zařízení. Aleksanjan trpí chorobou AIDS a má i další onkologické problémy.

Článek

"Obhajoba neprokázala, že Aleksanjan je smrtelně nemocen," citovala závěr soudu agentura ITAR-TASS. Soudkyně však souhlasila, aby případ 5. února ještě jednou projednala tříčlenná porota.

Někdejší šéf právního oddělení Jukosu se nachází v nemocnici vazební věznice Matrosskaja tišina. O jeho přemístění do speciálního léčebného zařízení žádal soud i šéf věznice Fekret Tagijev, v jehož zařízení někdejší šéf právního oddělení Jukosu pobývá od dubna 2006.

Fakt, že bývalý vysoký manažer ropného gigantu trpí chorobou AIDS, vyšel najevo letos v lednu při projednávání jednoho z odvolání u nejvyššího soudu Ruské federace. Aleksanjanovi advokáti poukazují na to, že Evropský soud pro lidská práva už třikrát žádal Rusko, aby vězni umožnila léčbu ve specializované klinice, ale nikdy se nic nezměnilo.

Z čeho je Vasilij Aleksanjan obviněn

Prokuratura ho viní z praní špinavých peněz a neplacení daní. Jeho případ je jednou z několika kauz, s jejichž pomocí ruský stát v minulých letech zlikvidoval nejvýznamnější z ropných společností, nad nimiž neměl bezprostřední kontrolu. Ve vězení tehdy skončili i majitel Jukosu Michail Chodorkovskij a jeho blízký spolupracovník Platon Lebeděv.

Případ je často popisován jako politicky motivovaná kauza, mající zlikvidovat významnou obchodní strukturu, jejíž vedení bylo kritické k prezidentu Vladimiru Putinovi a jeho politice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám