Hlavní obsah

Bavorsko chce hlídat pedofily elektronickými náramky

Právo, Vladimír Plesník
MNICHOV

Jako první ze šestnácti spolkových zemí chce Bavorsko za přispění navigačního systému GPS, který se mimo jiné prosadil jako naváděcí elektronický systém v automobilech či jízdních kolech, sledovat pohyb pachatelů závažných sexuálních deliktů, především pedofilů.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Spolková ministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesová nad návrhem z Mnichova nejásá.

Článek

Bavorská ministryně spravedlnosti Beate Merková (CSU) řekla týdeníku Der Spiegel, že chce pedofilům propuštěným z vazby zabránit v přístupu do blízkosti například školek. „Řešením by mohl být právě elektronický náramek se zabudovaným systémem GPS. Ten by spustil poplach v okamžiku, kdy by se pedofil k problematickému místu nebezpečně přiblížil. Navíc by šlo ve kterémkoli okamžiku zjistit, kde se dotyčný právě pohybuje,“ uvedla s tím, že cílem není nepřetržité a plošné sledování.

Stoupenci monitorování lidí, na něž se vztahuje ochranný dohled, poukazují v této souvislosti na případ z jiné spolkové země, ze Saska-Anhaltska. Věznici opustil po 22 letech muž z Quedlinburgu, který ještě v éře NDR na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let znásilnil a zavraždil několik žen. „Strach, že znovu udeří, byl tak velký, že ho policie dlouhé měsíce sledovala ve dne v noci. Dva až tři policisté ho ráno s k němu připojili u domovních dveří a večer ho k nim doprovodili,“ napsal list Süddeutsche Zeitung. Zemská policie na něho nasadila celkem mužů a žen.

Doporučení z Mnichova vzbudilo v Německu jak opatrný souhlas, tak neskrývané rozpaky. Spolková ministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesová (SPD) podnět považuje za naprosto neslučitelný s představami o lidské důstojnosti. „Pokud si někdo odpykal svůj trest, nemůže mu jednoduše říci: ponecháme si tě pod kontrolou.“

Její bavorská kolegyně namítá. že pokud jde o ochranu dětí, neměly by moderní technologie zůstat stranou. „Nechceme nikoho sledovat na každém kroku. Naším cílem je udržet skupiny, u nichž výrazně hrozí recidiva, jako jsou například pedofilové, od zón s dětskými hřišti či školkami.“

Švédsko, Švýcarsko i Francie už mají dostatek zkušeností

Něco podobného však předpokládá i současný zákon. I v případech, že si pachatel sexuálně motivovaných trestných činů odpyká trest, může mu soud jako součást ochranného dohledu nařídit, že se nesmí přibližovat k dětským zařízením nebo třeba pracovat jako řidič školního autobusu. Porušení soudního rozhodnutí ho může stát až tři roky za mřížemi.

Technicky se bavorské ministerstvo odkazuje na zkušenost z Hesenska, které od roku 2000 experimentuje s elektronickým náramkem na kotníku lidí odsouzených k podmíněným trestům.

Elektronické zařízení, které jeho nositel nesmí po stanovenou dobu ani na chvíli sundat, už úspěšně využívají ve Švýcarsku, Švédsku a ve Francii. Loni v létě se o této otázce začalo znovu diskutovat poté, co jeden pedofil jen několik týdnů po propuštění z vězení opět znásilnil dítě. Prezident Nicolas Sarkozy poté oznámil, že sexuální delikventy bude nutné přísně sledovat i po jejich propuštění na svobodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám