Hlavní obsah

Berlusconi požaduje urychlené vyhlášení předčasných voleb

ŘÍM

Bývalá italský premiér Silvio Berlusconi v úterý naléhal na italského prezidentea Giorgia Napolitana, aby urychleně vyhlásil předčasné volby. To by podle něj ukončilo krizi v zemi po pádu středolevé vládní kolice premiéra Romana Prodiho. Berlusconi odmítá ideu ustavení prozatímní vlády.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Silvio Berlusconi po konzulatacíh s italským prezidentem

Článek

"Myslíme si, že není jiné cesty než vrátit se k volebním urnám a dát zemi co nejrychleji akceschopnou vládu," řekl Berlusconi po schůzce s Napolitanem. Šéf uskupení Forza Italia se postavil proti možnosti, že by prezident ustavil na přechodné obodí úřednickou vládu. Průzkumu naznačují, že Berlusconi by v případě rychle uspořádaných voleb mohl zvítězit.

Šéf pravice odmítl nezbytnost reformovat volební zákon, který zavedl, a připomněl, že zákon umožnil Prodimu pohodlnou většinu v dolní sněmovně. Prozatímní vláda by se podle Berlusconiho navíc nedokázala na změně volebního zákona dohodnout, protože levice je rozdělena.

Řada senátorů, kteří stojí proti Prodimu, ale změnu zákona vyžadují. Malé strany totiž mohou držet v šachu velké koalice, což vedlo i k současné krizi. Kabinet se rozpadl poté, co malá centristická stranda UDEUR, která měla v Senátu pouhá tři křesla, vystoupila z koalice. V dramatickém hlasování Senátu pak Prodiho vládě chyběly jen čtyři hlasy, důvěru jeho vláda nedostala a odstoupila.

I předseda středolevé Demokratické strany, římský starosta Walter Veltroni Napolitanovi v úterý navrhl, aby uspořádal volby až na jaře příštího roku a do té doby se pracovalo na reformě volebního zákona.

V případě, že by se volby konaly ihned, vyloučil Veltroni velkou koalici levého středu, kterou obhajuje bývalý premiér Prodi.

Napolitano během středy nebo čtvrtka oznámí, jak se rozhodl. Napolitano však už dříve doporučil, aby vládu zatím dále vedl Prodi.

Reklama

Související články

Prodiho vláda je na pokraji pádu

Dvacet měsíců po nástupu k moci musí italský premiér Romano Prodi a jeho vláda levého středu bojovat o přežití. Z koalice se totiž stáhla malá centristická...

Výběr článků

Načítám