Hlavní obsah

Britský ministr rezignoval kvůli zatajeným tisícům od sponzorů

Novinky, DPA, BBC, rei
LONDÝN

Britský ministr práce Peter Hain ve čtvrtek rezignoval na svou funkci. Stalo se tak poté, co se volební komise rozhodla předat případ zatajení sponzorského daru k prošetření policii. Hain údajně neoznámil dar ve výši více než 100 000 liber před loňskými volbami vedení labouristické strany.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Peter Hain

Článek

„Odstupuji, abych mohl očistit své jméno,“ řekl Hain poté, co volební komise oznámila předání případu londýnské metropolitní policii. Hain tvrdí, že sponzorské dary ve výši 103 tisíc liber úmyslně nezatajoval, podle něj se jedná o administrativní chybu. Peníze byly určeny pro jeho kampaň před loňskými volbami předsednictva labouristů.

Ministr dodal, že opouští nejen dosavadní post ve vládě premiéra Gordona Browna, ale i funkci státního sekretáře pro Wales.

Peter Gerald Hain

Narodil se 16. února 1950 rodičům jihoafrického původu v keňském Nairobi. Jeho rodiče byli činní v kampaních proti aparteidu a v důsledku toho postihováni policií. Nakonec se v roce 1966 rozhodli Afriku opustit a přestěhovat se do Velké Británie.

Hain tam vystudoval ekonomii a politické vědy. Také on se zapojil do tažení proti aparteidu, za což ho stíhala policie. Kvůli členství v ilegální skupině mu byla dokonce soudem uložena finanční pokuta.

V roce 1974 byl dokonce obviněn z bankovní loupeže. Účast na ní Hain vehementně popíral, vyšetřování bylo později uzavřeno a hlavní žalobce odvolán.

Hain byl nejprve členem Liberální strany, k labouristům přešel v roce 1977. V roce 1991 byl za stranu zvolen do parlamentu. Po parlamentních volbách, které o šest let později vynesly labouristy Tonyho Blaira do vlády, zasedl Hain v kabinetě.

Působil jako sekretář pro Wales i Severní Irsko, na ministerstvu dopravy a v zahraničním resortu jako ministr pro Afriku a později Evropu.

Ministrem práce a sociálních věcí se stal po jmenování Gordona Browna premiérem 28. června 2007. Odstoupil o sedm měsíců později 24. ledna 2008.

Osmapadesátiletý Hain je veteránem britské Labouristické strany. Ve vládních funkcích působil od konce vlády konzervativců a nástupu Tonyho Blaira v roce 1997.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám