Hlavní obsah

Opozičnímu kandidátovi na prezidenta hrozí v Rusku vyloučení

– MOSKVA
Právo, Novinky, ČTK, ITAR-TASS

Nominace expremiéra Michaila Kasjanova na úřad příštího ruského prezidenta je ohrožena. Úřady v oblasti Nižnyj Novgorod zpochybnily pravost 50 000 podpisů na podporu jeho kandidatury.

Článek

Kasjanov tak podle ústřední volební komise překročil povolenou pětiprocentní hranici tolerovaných chyb a vlastně ani nedodal zákonem požadované dva milióny podpisů.

Expremiér jako kandidát, kterého nenavrhla parlamentní politická strana, musel svou žádost o účast ve volbách podložit dvěma milióny podpisů ruských občanů na svou podporu.

Úřady ho předvolaly na 23:30 večer 

Kasjanovův volební štáb si na postup komise stěžuje. Podle něj je zjištěných padělaných podpisů 213. Úřady navíc prý postupují nestandardně - například k předání protokolu o prověrce podpisů byl protiputinovský kandidát pozván na středeční večer na 23:30.

Kandidátovi nyní mohou hrozit až tři roky vězení. Ruská prokuratura v souvislosti s podezřeními zahájila dvě vyšetřování. Jedno v povolžské Marijelské republice, kde byl zatčen šéf tamního Kasjanovova předvolebního štábu, druhé ve městě Rybinsk ve středoruské Jaroslavlské oblasti.

Volební komise má o Kasjanově kandidatuře rozhodnout 27. ledna.

Favoritem je Medveděv

Rusko bude volit prezidenta v březnu. Favoritem je prezidentem Vladimirem Putinem protežovaný nynější vicepremiér Dmitrij Medveděv. V případě neplatné kandidatury Kasjanova by zbývali už jen další tři kandidáti: šéf Demokratické strany Ruska Andrej Bogdanov, vůdce nacionalistů Vladimir Žirinovskij a šéf komunistů Gennadij Zjuganov.

Michail Michajlovič Kasjanov

Narodil se 8. prosince 1957 v Solncevo v Moskevské oblasti. Vystudoval Moskevský dopravní institut a Vyšší odbornou ekonomickou školu. Jako ekonom pracoval v řadě státních institucí včetně Plánovacího úřadu SSSR (Gosplan) a Státního výboru hospodářství RSFSR. Z ministerstva hospodářství později přešel do resortu financí. Stal se náměstkem a později ministrem financí (1999 až 2000).

Do premiérského úřadu byl zvolen v květnu 2000. Jedním z jeho úspěchů byla dohoda s Londýnským klubem věřitelských bank o restrukturalizaci ruského dluhu v celkové výši 31,8 miliardy dolarů; v rámci dohody byl ruský dluh snížen o 36,5 procenta a splatnost zbylé části prodloužena nad 30 let. V roce 2004 byla jeho vláda odvolána.

Svou kandidaturu na prezidenta po odchodu Vladimira Putina z křesla šéfa Kremlu oznámil předseda opozičního Ruského lidovědemokratického svazu (RNDS) v září 2005.

Ve stejný rok Kasjanov kritizoval prezidenta Putina kvůli nedostatku demokracie v Rusku a stanul též před soudem kvůli nařčení, že jako premiér zařídil levný prodej dvou luxusních sídel u Moskvy firmám, s nimiž byl úzce propojen. Soud firmám obě vily odebra. Kasjanov, o němž média v minulosti spekulovala, že měl přátelské vztahy s exprezidentem Borisem Jelcinem, označil verdikt za politicky motivovaný.

Z kampaně už dříve odstoupil opoziční předák Boris Němcov, který následně vyslovil podporu právě Kasjanovi. Bývalému sovětskému disidentovi Vladimiru Bukovskému kandidaturu zamítla volební komise – nesplnil podmínku žít v Rusku nejméně deset let. Kandidaturu rovněž stáhl bývalý šachový velmistr Garry Kasparov.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin si už vybral svého nástupce

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí poprvé veřejně řekl, že podporuje prvního vicepremiéra Dmitrije Medveděva jako svého nástupce do prezidentské funkce....

Výběr článků

Načítám