Hlavní obsah

Maďaři budou v březnu hlasovat o zrušení poplatků ve zdravotnictví

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarský prezident László Sólyom vypsal ve středu referendum o zrušení poplatků ve zdravotnictví a školství na 9. března 2008. Referendum o těchto otázkách iniciovala pravicová opozice, která chce pomocí lidového hlasování dosáhnout zrušení těchto poplatků. Poplatky zavedla socialisticko - liberální vláda premiéra Ference Gyurcsánye.

Článek

Opoziční strana FIDESZ bývalého premiéra Viktora Orbána iniciovala referendum v těchto otázkách: "Souhlasíte s tím, aby studenti státních vysokých škol neplatili školné?", "Souhlasíte s tím, aby se neplatily poplatky u lékaře?" a "Souhlasíte s tím, aby se neplatily poplatky za hospitalizaci?"

Petici s těmito otázkami předložila opozice celostátní volební komisi společně s 200 tisíc podpisy občanů, které jsou podle zákona nutné k vypsání referenda. Otázky schválil také Ústavní soud, takže prezidentovi nic nebránilo ve vypsání referenda. Výsledky referenda budou pro parlament závazné.

Mluvčí vlády Dávid Daróczy uvedl, že kabinet rozhodnutí hlavy státu respektuje. "Vláda zabezpečí finanční prostředky potřebné pro bezproblémový průběh referenda," uvedl.

Vládní Svaz svobodných demokratů přiznal, že březnový termín vyhovuje opozici, která pokračuje v permanentní kampani proti vládě. Podle průzkumů veřejného mínění poplatky ve zdravotnictví a ve školství odmítá až 62 procent Maďarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám