Hlavní obsah

Rusko při obřích manévrech u břehů Francie otestuje rakety

– MOSKVA/PAŘÍŽ
Novinky, rei

Rusko v úterý vyslalo do Biskajského zálivu dva bombardéry dlouhého doletu k otestování raket. Má se tak stát v rámci největšího námořního cvičení v oblasti v postsovětské éře. Cvičení je posledním z řady demonstrací vojenské síly Ruska v atmosféře zhoršených vztahů se Severoatlantickou aliancí, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

K ruské flotile se přidají další bombardéry.

Článek

Velení ruského letectva potvrdilo, že se na námořním cvičení v Atlantiku aktivně podílí. „Dva strategické bombardéry Tu-160 se vydaly do Biskajského zálivu kvůli účasti na cvičení, během něhož podniknou řadu misí a vykonají taktické raketové zkoušky,“ oznámilo. Zatím není jasné, kde konkrétně to bude.

Francouzské ministerstvo obrany potvrdilo, že o cvičení ve vodách při francouzském a španělském pobřeží bylo včas informováno. Agentura Interfax informovala, že ruské stroje nad regionem doprovázely britské a norské stíhačky Tornado a F-16.

Bombardéry se přidaly k flotile lodí, která se do oblasti stáhla ze Severního a Černého moře.

Přidají se další bombardéry

Rusko oznámilo už minulý měsíc manévry 11 lodí doprovázených 47 letadly ve Středozemním moři před přesunem do Atlantiku. V čele flotily, na kterou dohlíží letouny NATO, je letadlová loď sovětské výroby Admirál Kuzněcov.

Ruské letectvo oznámilo, že ke cvičení se ve středu přidají i bombardéry Tupolev Tu-95. V oblasti jsou už také stroje Tu-22 M3, Il-78 a A-50.

Cvičení v Biskajském zálivu řadí pozorovatelé do rámce snah prezidenta Vladimira Putina získat pro ruské síly zpět světový respekt ztracený po rozpadu Sovětského svazu. Putin v posledních letech trvale navyšuje vojenský rozpočet.

Někteří analytici však upozorňují, že v absolutních rozpočtových číslech Rusko zaostává za Čínou, Británií, Spojenými státy nebo Francií.

Reklama

Výběr článků

Načítám