Hlavní obsah

Nacionalista Nikolić vyhrál první kolo srbských voleb

ČTK, aš, Novinky, B92

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD
Aktualizováno

Kandidát nacionalistické Srbské radikální strany Tomislav Nikolić dostal nejvíce hlasů v prvním kole nedělních prezidentských voleb, hlasovalo pro něj 39,96 procenta voličů. Dosavadní prozápadní hlava státu Boris Tadić získala 35,41 procenta hlasů. Protože ani jeden z nich nezískal v prvním kolem nadpoloviční většinu, oba se o vítězství utkají v druhém kole 3. února.

Foto: Marko Djurica , Reuters

Předseda Srbské radikální strany Tomislav Nikolić vyhrál první kolo srbských parlamentních voleb.

Článek

Průběžné výsledky po sečtení téměř 99 procent hlasů oznámilo srbské rádio B92 s odvoláním na tajemníka volební komise. Podle ní získal nejvíce hlasů - 39,96 procent - Tomislav Nikolić. Boris Tadić získal 35,41 procent hlasů. Třetí je kandidát Nového Srbska Velimir Velić s 7,41 procenta a čtvrtý kandidát socialistů Milutin Milutinović s 5,97 procenta. Konečné výsledky budou známy kolem dvacáté hodiny.

"Pan Nikolić dostal 1 610 000 hlasů, pan Tadić 1 450 000 hlasů, což představuje 35,4 procenta,“ uvedl předseda Střediska pro svobodné a demokratické volby (CeSID) Zoran Lučić pro B92 po sečtení 90 procent hlasů.

K volbám přišlo rekordních 61 procent oprávněných voličů. Tato skutečnost podle analytiků vypovídá o tom, že si Srbové uvědomují, že se hlasuje v klíčovém okamžiku pro jejich zemi.

Vítězství Nikoliče se čekalo. Doba je napjatá, neboť Kosovo proklamuje, že v únoru vyhlásí nezávislost. Jeho náskok je však těsnější, než se očekávalo. "Tento výsledek naznačuje velmi nepředvídatelný souboj v druhém kole. Velmi bych se rozmýšlel, kdybych měl říci, kdo z nich je favoritem," uvedl pro agenturu Reuters politický analytik Djordje Vukadinović.

Tadič i Nikolič věří ve vítězství

“Čekal jsem druhé kolo a v tom se začíná od nuly. Ukažme, že Srbsko rozhodně neodstupuje od spojení s Evropou, od evropských svazků a evropských hodnot života," uvedl Tadić a vyzval své voliče, aby hlasovali pro něj. Sám proklamoval, že v druhém kole vyhraje. Totéž ale tvrdí i Nikolić. Ten zdůrazňuje, že mluví na rozdíl od ostatních za občany Srbska, kteří jsou ve své většině proti odtržení Kosova.

:. Boris Tadić při projevu po zveřejnění prvních výsledků volebfoto: Reuters//Ivan Milutinovic

Lučić ovšem upozorňuje, že voliče Socialistické strany Srbska (SPS), kteří volili Milutina Mrkonjiče, budou zřejmě hlasovat pro Nikoliče. Mrkonjić skončil čtvrtý se šesti procenty, když dostal 245 000 hlasů.

Podle srbských analytiků je klíčové, jaký post zaujme premiér Vojislav Koštunica, zda podpoří Borise Tadiče.

Sám Koštunica je proevropský, ale staví se proti vyhlášení nezávislosti Kosova.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám