Hlavní obsah

Vraždící mstitel Kalojev jde do vlády Severní Osetie

– MOSKVA
ČTK, aš, Novinky, RIA Novosti

Vitalij Kalojev, který ze msty zabil leteckého dispečera, se stal v pátek náměstkem ministra stavebnictví a architektury v místní vládě v Severní Osetii. Vystudovaného architekta, který byl nedávno předčasně propuštěn z vězení ve Švýcarsku, už loni na post navrhl prezident této kavkazské republiky, která je součástí Ruska.

Článek

Kalojev přišel 1. července 2002 o ženu a dvě děti při srážce dvou letadel nad jihem Německa. Na palubě dopravního letadla ruských Baškirských aerolinií bylo 71 lidí včetně 45 dětí, které letěly na dovolenou. K nehodě došlo vinou leteckých dispečerů ze švýcarské firmy Skyguide, která neměla zdvojené služby.

Kalojev nebyl spokojen s postupem švýcarských úřadů vůči čtyřem obviněným dispečerům, ani s přístupem samotné společnosti Skyguide. Dva roky po neštěstí dánského dispečera Petera Nielsena, který nehodu zavinil, vyhledal a zabil.

Ve Švýcarsku byl Kalojev odsouzen k osmi letům vězení, později byl rozsudek zkrácen na pět a čtvrt roku. Poté, co si odseděl dvě třetiny trestu, byl loni v listopadu propuštěn pro dobré chování.

Krajané ho vnímají jako hrdinu

Ve své vlasti byl Kalojev přivítán jako hrdina, který pomstil smrt své rodiny. Kalojev v Severní Osetii v oblíbenosti nyní předstihl i svého rodáka Georgije Ketojeva, mistra Evropy i světa v zápase ve volném stylu.

Do vládních struktur usedne Kalojev, byť byl vězněn. "Článek 16 Zákona o státní občanské službě skutečně zakazuje odsouzeným lidem pracovat ve státní službě. Ale Kalojev není v Rusku vnímán jako odsouzený. Jiná věc by byla, kdyby si trest odbýval v Rusku," vysvětlil severoosetský právník Vladimir Tymkov.

Reklama

Související témata:

Související články

Letového dispečera zřejmě zavraždil Rus

Švýcarské úřady v pondělí sdělily ruskému velvyslanectví ve Švýcarsku, že muž podezřelý z vraždy letového kontrolora je ruský občan Vitalij Kalojev. Motivem...

Výběr článků

Načítám