Hlavní obsah

Britská rada zavřela dvě pobočky v Rusku

MOSKVA

Britská rada ve čtvrtek potvrdila, že pozastavuje působení v Petrohradu a v Jekatěrinburgu. „Ruské úřady nám znemožnily pokračovat v práci… Proto jsem rozhodl, že pozastavíme činnost v obou městech,“ řekl novinářům šéf rady Martin Davidson.

Foto: Konstantin Vorobyev , Reuters

Ruský policista střeží pobočku Britské rady v Jekaterinburgu.

Článek

Prohlášení z londýnského ústředí rady následovalo poté, co kvůli výslechům svých ruských zaměstnanců ruskou tajnou službou se ve čtvrtek neotevřela pobočka v Jekatěrinburgu. Odbočka v Petrohradě, jež ze stejného důvodu měla zavřeno už ve středu.

Ruská tajná služba (FSB) již dříve oznámila, že si ruské zaměstnance rady předvolává, aby je poučila, jak se nezaplést do „britských provokací“.

Podle britského ministra zahraničí Milibanda ruský postup budí vážné pochyby, nakolik Moskva hodlá respektovat mezinárodní právo i závazky ohledně chování vůči vlastním občanům. Obvinil Rusko, že místo řešení sporu v rámci práva dalo přednost „nehoráznému zastrašování“ zaměstnanců rady.

„Takové kroky jsou trestuhodné, nedůstojné velké země, odporují liteře i duchu právního rámce působení Britské rady... Podobné akce jsme zažili za studené války, ale upřímně jsem si myslel, že to je už za námi,“ řekl.

Ministr však nezamýšlí podnikat odvetné kroky. EU mezitím vyzvala Moskvu, aby nekladla překážky působení Britské rady. Nad postupem ruských úřadů vyjádřila politování i americká diplomacie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám