Hlavní obsah

Srbsko nezávislé Kosovo neuzná, armádu ale nepovolá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Srbsko nikdy neuzná nezávislé Kosovo, zopakoval ve středu v newyorském sídle Rady bezpečnosti OSN srbský prezident Boris Tadić. Dodal zároveň, že jeho země proti současné jihosbrské provincii nepoužije sílu. Jeho stanovisko podpořil ruský velvyslanec Vitalij Čurkin, když řekl, že vyhlásí-li Kosovo jednostranně nezávislost, nikdy nebude přijato do OSN nebo jiné organizace.

Foto: Stevan Lazarevic, Reuters

Srbský prezident Boris Tadić

Článek

"Srbsko nikdy neuzná nezávislost Kosova a bude chránit svou územní celistvost a suverenitu všemi demokratickými prostředky, zákonnými argumenty a diplomatickým jednáním," řekl Tadić.

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin upozornil, že jakékoli jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova by měl vedoucí mise OSN v této provincii prohlásit za neplatné a neužitečné, protože by znamenalo porušení rezoluce OSN z roku 1999 a rovněž Charty OSN.

Čurkin dal najevo přetrvávající postoj Moskvy, že svým vetem v RB OSN zabrání, aby případná žádost budoucího nezávislého Kosova o členství v OSN byla vyřízena kladně. Výslovně to ale neřekl.

Ruský diplomat také zdůraznil, že Moskva respektuje zájmy Evropské unie o posílení své role v Kosovu, budoucnost Kosova je ale podle něj záležitostí RB OSN, nikoli EU.

Unie včetně ČR Kosovo uzná

Ačkoliv se očekává, že Evropská unie nezávislé Kosovo uzná, není v postoji jednotná. Pro nezávislost jsou velké státy jako Francie, Británie či Itálie, naopak Španělsko, Slovensko, Rumunsko nebo Kypr mají obavy z povzbuzení separatistických nálad menšin na svých územích. Unie proto zřejmě jako celek nezávislosti přitaká, jednotlivé státy ovšem budou poté moci vydat vlastní prohlášení, že byly proti.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg tento týden Právu potvrdil, že ČR bude mezi zeměmi, které samostatné Kosovo uzná.

KOSOVO Oficiálně Autonomní provincie Kosovo a Metohije je provinční oblastí Srbské republiky, na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z června 1999 pod správou OSN. Rozloha 10 908 km2 je srovnatelná s rozlohou Středočeského kraje. Z 2,1 miliónu obyvatel je 92 procent Albánců (převážně muslimové) a 5,3 procenta Srbové (převážně pravoslavní). Správní střediskem je Priština s více než půl miliónem obyvatel. Za úřední řeč platí srbština a albánština. Oficiální měnou je od ledna 2002 euro.

Anketa

Měla by ČR uznat samostatné Kosovo?
Ano
22,6 %
Ne
72,6 %
Nevím
4,8 %
Celkem hlasovalo 1893 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám