Hlavní obsah

BBC kritizuje ČR za přetrvávající používání klecových lůžek

Přestože Česká republika omezila používání klecových lůžek, stále jsou ještě místa, kde je lze nalézt. Potvrdila to v úterý odvysílaná reportáž BBC v pořadu Ten O´Clock News. Použití klecových lůžek zaznamenala skrytou kamerou.

Článek

Tým vedený reportérem Clivem Myriem natáčel v několika domech sociální péče, kde jsou umístěné duševně i tělesně postižené děti. Česká republika podle tvůrců pořadu jako člen Evropské unie nesplnila požadavky Evropské rady v oblasti lidských práv.

Podle týmu jde o jasné porušení zákona. To, jak tvrdí BBC, potvrdil Martin Žárský z ministerstva práce a sociálních věcí. Uvedl, že do zmíněného ústavu bude vyslán inspekční tým. Nový zákon, podle něhož se lůžka nemají používat, je, jak prý řekl Žárský BBC, jen dvanáct měsíců starý a chce to čas na jeho plnou implementaci. Ministerstvo po kritice v půlce roku 2006 oznámilo, že lůžka budou zakázána od ledna 2007.

Televizní štáb BBC se vydával za pracovníky humanitární organizace, která rozdělovala dětem hračky. Nikdo z pracovníků ústavů sociální péče netušil, že ve skutečnosti jde o novináře.

Tým zmiňuje také fakt, že některé děti plakaly, ředitel ústavu jim je ovšem neumožnil navštívit. Dveře do pokoje však zůstaly otevřené a za nimi bylo možné vidět několik duševně i psychicky handicapovaných dětí, které jsou v klecových postelích. Jedna ze zaměstnankyň ústavu pak týmu ukázala, jak se lůžko otevírá, jak se z něj odstraňuje přední část.

Podle týmu by v klecovém lůžku i teenager.

Česká republika a zaměstnanci ústavů se bránili, že klecová lůžka jsou nutná, protože o postižené, z nichž mnozí jsou agresivní nebo nebezpeční sami sobě, se nikdo nemůže starat 24 hodin denně a toto je vhodná forma. BBC ale tvrdí, že klecová lůžka se používají, protože tuzemské zdravotnictví je podfinancované a v ústavech sociální péče není dost personálu.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus odpověděl Rowlingové

Spisovatelka Joanne K. Rowlingová, která kritizovala používání síťových a klecových lůžek v České republice, se po odpovědi premiéra Vladimíra Špidly dočkala...

Výběr článků

Načítám