Hlavní obsah

Polsko chce za protiraketovou základnu nové zbraně a pomoc

VARŠAVA

Varšava požaduje za souhlas s americkou protiraketovou základnou zvláštní vojenskou dohodu, moderní systém protivzdušné obrany, větší vojenskou pomoc i moderní vojenské technologie. Řekl to polský ministr obrany Bogdan Klich v sobotním rozhovoru pro list Dziennik.

Foto: Milan Malíček, Právo

Polský premiér Donald Tusk přitvrdil své podmínky ve vyjednávání s Američany.

Článek

Klich má o polských požadavcích jednat příští týden ve Washingtonu se svým americkým protějškem Robertem Gatesem.

"Takovou dohodu mají Američané s některými spojenci, jako je Itálie či Turecko. Uzavření takové dohody s Polskem se nám zdá opodstatněné vzhledem ke službám poskytnutým Američanům v posledních letech," řekl ministr. "Snažíme se od Američanů také získat mobilní obranné systémy jako Patriot 3 či THAAD," dodal.

V Polsku má být silo s 10 raketami

USA si přejí umístit v Polsku sila s deseti protiraketovými střelami. V Česku má být vyspělý radar. Tyto prvky protiraketového deštníku mají chránit USA před případným úderem z Íránu. Vadí ale Rusku.

Klich poukázal na "velkou frustraci", pramenící z toho, nakolik se liší oslavné tirády Američanů o Polsku jako spojenci od reality. Americká pomoc pro polskou armádu, angažovanou v Iráku a Afghánistánu, klesla na mizivých 28 miliónů dolarů ročně, zatímco Izrael dostává 2,4 miliardy, Egypt 1,3 miliardy a Pákistán 300 miliónů.

"Polsko vypadá jako vzdálený bratránek USA. Máme-li být seriózním spojencem, pak se Američané musejí zapojit do modernizace našich ozbrojených sil," řekl Klich. "Reakce americké strany na naše očekávání bude jistým testem, zda Washington opravdu pokládá Polsko za svého partnera v Evropě," prohlásil. Dodal, že bez posílení polské obranyschopnosti by americkou základnu sotva akceptovala polská veřejnost.

Tusk tlačí na Američany

Varšava přitvrdila své podmínky ve vyjednávání s Američany po nástupu nové vlády, která loni na podzim nahradila konzervativní kabinet Jaroslawa Kaczyńského. Premiér Donald Tusk dal najevo, že souhlas s americkým štítem závisí na posílení polské obranyschopnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám