Hlavní obsah

Odpadky z Neapole nejspíše skončí na Sardinii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Nejvyšší představitel Sardinie v sobotu vyjádřil odhodlání nadále přijímat na ostrově tisíce tun odpadků, které se nahromadily v Neapoli. Guvernér Renato Soru se takto vyjádřil navzdory bouřlivým protestům před svým sídlem proti přijímání odpadu z jihu Itálie.

Článek

První lodě s odpadky připluly na ostrov ve čtvrtek a vzápětí vypukly protesty. V noci na sobotu policie ve správním středisku ostrova Cagliari slzným plynem a obušky rozháněla tisícovku demonstrantů, kteří po strážcích zákona házeli kameny, odpalovali petardy před guvernérovou vilou a pálili odpadkové kontejnery. Při srážkách bylo šest lidí zatčeno, osm policistů utrpělo lehčí zranění.

Soru prohlásil, že většina výtržníků pocházela z řad přívrženců krajní pravice i fotbalových chuligánů, a kritizoval opozici, že vybízela mládež k násilnostem. Přesto však Sardinie bude nadále pomáhat Neapoli.

"Nebyl jsem zvolen, abych se doprošoval jednomyslnosti, ale abych rozhodoval, i když to ohrožuje mou popularitu. Cítím, že je správné, aby můj kraj byl solidární s ostatními," řekl Soru v televizi Sky TG24.

V okolí Neapole je už 140 000 tun odpadků

Od konce prosince se v okolí Neapole nahromadilo na 140 000 tun odpadků. Problém už trvá 14 let, nyní středolevá vláda Romana Prodiho slibuje, že ho vyřeší postavením nových spaloven odpadu. Mezitím má Neapol vyčistit armáda a s uložením odpadků mají jihu země pomoci ostatní regiony.

"Vláda nemůže strpět, aby problém zůstal nevyřešen. Je to ostuda celé země," prohlásil premiér a odsoudil sardinské demonstranty. Ještě v sobotu má o problému jednat i s předsedou Evropské komise, která hrozí Itálii sankcemi, pokud rychle nezlepší nakládání s odpadem.

Odpadky v ulicích Neapolefoto: ČTK/AP

Firmy svážející v Neapoli a okolí odpady přestaly pracovat koncem minulého roku s tím, že už nemají odpadky kam odvážet. Obyvatelé začali odhazovat domovní odpad na ulici a během pár dní se v některých částech Neapole i dalších měst kvůli hromadám odpadků téměř zastavil běžný pouliční provoz.

Za problémy stojí mafie

Problémy s komunálním odpadem se v Neapoli i okolní Kampánii hromadí už od roku 1994, kdy úřady musely poprvé vyhlásit nouzový stav. V následujících letech se krize periodicky opakovala, když místní obyvatelé neviděli jinou možnost jak se zbavit domovního odpadu než ho vyhazovat na ulici či ho pálit.

Za problémy s odvozem a ukládáním odpadků stojí také místní mafie, která se zmocnila výnosného byznysu kolem recyklace odpadů a brání se zavádění nových technologií, aby více vydělala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám