Hlavní obsah

Češi popírají, že počet ilegálů od Schengenu stoupl

Právo, DPA, kov, rav

Německý bulvární deník Bild v pátek přišel s informací, že po prosincovém zrušení hraničních závor mezi Německem, Českem a Polskem „drasticky“ stoupl počet ilegálních migrantů k našim západním sousedům. České ministerstvo vnitra i policie ale tvrzení listu odmítají.

Foto: Radek Petrášek , ČTK

Jedna z posledních kontrol na česko-německém hraničním přechodu v Rumburku.

Článek

Bild napsal, že „na základě tajných dat německé policie“ bylo při namátkových kontrolách mezi 21. prosincem (vstup ČR i Polska do Schengenu) a 7. lednem během 18 dnů zadrženo celkem 614 ilegálních přistěhovalců. Policie přitom zastavila jen každé dvoutisící auto přejíždějící přes východoněmecké hranice. Zato loni v prvním pololetí, kdy hraniční kontroly ještě fungovaly, podle Bildu bylo na přechodech Německa s ČR a Polskem odhaleno jen 484 ilegálních migrantů.

Podle českých státních orgánů jsou ale varovné statistiky mylné. „Pokud by něco takového bylo, tak díky tomu, že máme my a Německo jako jediné dvě země v EU analytické centrum pro migraci, tak vám garantuji, že bych informaci o takovémto problému měl. Vzhledem k tomu, že ty informace nemám, tak mám důvodné pochybnosti něčemu takovému věřit,“ řekl v pátek Právu ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Je to podle něj úplně to samé, jako když krátce po vstupu ČR do schengenského prostoru psala pro změnu rakouská média o tom, jak tam vzrostl počet Čečenců. „A skutečnost byla nakonec taková, že při srovnání s loňským rokem, kdy existovaly hraniční kontroly, tam byl dvojnásobek nelegálních běženců, než je tam teď po zrušení kontrol,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám