Hlavní obsah

Polská policie obvinila turisty ze zabití medvíděte v Tatrách

VARŠAVA

Polská policie obvinili trojici turistů z toho, že zabili loni v říjnu v Tatrách medvídě, uvedlo v pátek státní zastupitelství v Ilawě. Mrtvé medvídě, staré půldruhého roku, objevili lesníci na konci října v jedné z tatranských dolin. Turistům hrozí trest od tří měsíců do pěti let vězení.

Článek

Případ vzbudil velké pozdvižení, protože na hlavě medvíděte byla patrné zranění od kamenů, které na něj házeli. Příčinou smrti medvíděte bylo utopení, zjistili experti. Šestice turistů přiznávala, že medvídě utopili, tvrdili ale, že se bránili útočící šelmě.

Podle lékaře, který turisty ošetřil v nemocnici v Zakopaném, však zranění nesvědčila o tom, že by se bránili před útokem medvěda. Neměli na těle žádné šrámy od zubů a drápů, ale jen lehké odřeniny.

Podobný případ si zástupce ředitele Tatranského národního parku Zbigniew Krzan nepamatuje. "Ještě nikdy se nestalo, že by turisté zabili mladého medvěda," uvedl.

V Polsku jsou medvědi chráněni. Na polské straně Tater jich žije pouze několik kusů, více jich je na slovenské straně hor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám