Hlavní obsah

Le Pen prodává kanceláře nad Seinou, jeho strana je v úpadku

Novinky, rei
PAŘÍŽ

Jean-Marie Le Pen, vůdce krajně pravicové francouzské Národní fronty, ve čtvrtek kapituloval před rostoucími dluhy jeho strany. Rozhodl se prodat sídelní kanceláře nad Seinou u Paříže, píše list Le Figaro.

Foto: Andreas Manolis, Reuters

Jean-Marie Le Pen

Článek

Šéf xenofobní a svého času úspěšné strany schválil prodej jejího sídla v boháčské části Saint-Cloud západně od francouzského hlavního města za 16 miliónů eur (více než 400 miliónů korun).

Dluhy Národní fronty se odhadují na osm až devět miliónů eur. (přes 200 miliónů korun).

Budova přezdívaná kvůli svému vzhledu parní loď, byla od zakoupení v roce 1994 symbolem vzestupu Národní fronty. Francouzská média spekulují o konci Le Penovy éry a možná celé jeho strany. Hovoří se o nástupnictví Le Penovy dcery Marine (39) do čela Národní fronty a stěhování do levnějších prostor.

Úspěch Nicolase Sarkozyho v loňských prezidentských volbách a následné vítězství jeho bloku ve volbách do parlamentu způsobil Le Penově straně ztrátu státních příspěvků v odhadované výši 12 miliónů eur. Le Pen narozdíl od předchozí volby v roce 2002 neprošel prvním kolem prezidentské volby a v následných parlamentních volbách nezískaly potřebných pět procent hlasů dvě třetiny z jeho kandidujících spolustraníků.

Prostory o 5 000 čtverečních metrech sídla Národní fronty v Saint-Cloud byly už dlouhou dobu z poloviny prázdné.

Reklama

Výběr článků

Načítám