Hlavní obsah

Šéf slovenských nacionalistů Slota v roce 1971 emigroval

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Předseda vládní Slovenské národní strany Ján Slota v roce 1971 jako sedmnáctiletý mladík ilegálně opustil ČSSR a emigroval do Rakouska. Podle televize Markíza si však následně emigraci rozmyslel, vrátil se a na hranicích byl zatčen. Jako mladistvý odešel od soudu s podmínkou.

Článek

Markíza se při informaci odvolala na dokumenty slovenského Ústavu paměti národa. Společně se třemi kamarády z Prievidze se Slotovi podařilo 10. dubna 1971 překonat přísně střeženou hranici s Rakouskem. Jeden ze Slotových kamarádů znal terén, protože byl členem pohraniční stráže. Po čtyřech dnech si to Slota a jeden z kamarádů rozmysleli a 14. dubna se stejnou cestou vrátili zpět do ČSSR.

"Slota měl problémy s matkou. Měla problémy se srdcem," uvedl jeden z tehdejších uprchlíků František Filkorn.

Při návratu je na hranicích chytili. Slotu drželi měsíc ve vazbě. Ke všemu se přiznal a uvedl, že se byl nešťastný, protože nedostal doporučení ke studiu na vysoké škole chemické. Soud ho odsoudil k šesti měsícům podmíněně za nezákonné opuštění republiky.

Slota se k případu odmítl vyjádřit. "Proč se mě ptáte na věci, které jsou už dávno za mnou?" podivil se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám