Hlavní obsah

Saakašvili potvrzen vítězem gruzínský voleb, opozice se bouří

BBC, aš, Novinky, AF
TBILISI

Vítězem prezidentských voleb v Gruzii se stal Michail Saakašvilli. Potvrdily to podle BBC ve středu konečné výsledky voleb. Už podle předběžných výsledků měl získat nadpoloviční většinu 52,21 procenta hlasů, která mu zajistila výhru v první kole.

Foto: David Mdzinarishvili , Reuters

Představitelé gruzínské opozice Levan Gačečiladze a Salome Zurabišviliová (vlevo) protestují proti vítězství Michaila Saakašvilliho v prvním kole prezuidnetských voleb.

Článek

Opozice však proti výsledkům voleb protestuje, i když podle zahraničních pozorovatelů byly volby "v zásadě demokratické“.

V úterý vůdce opozice Levan Gačečiladze, který získal 25,26 procenta hlasů, vtrhl do místností volební komise a obvinil jejího předsedu Levana Tarchnišviliho z podvodu. „Odstupte,“ vyzval ho Gačečiladze, „jste falšovatel a švindlíř. Vy osobně jste zfalšoval volby a vy za to bude platit. To vám slibuji. Odstupte, nebo budeme protestovat každý den,“ hrozil opoziční předák.

Gačečiladzova klíčová spojenkyně Salome Zurabišviliová řekla, že pokud se nebude konat v neděli druhé kolo, "celá Gruzie vyjde do ulic“. V neděli se má konat velká demonstrace. Od středy začali někteří jeho podporovatelé držet hladovku.

V USA vystudovaný právník Saakašvili, který se dostal k moci v roce 2003 během tzv. revoluce růží, kdy padl Eduard Ševarnadze, už v úterý v gruzínské televizi prohlásil, že výsledky „demonstrují vůli gruzínského lidu“. Nabídl olivovou ratolest svým odpůrcům.

Michail Saakašvili

Saakašvili se narodil 21. prosince 1967 v Tbilisi. Na univerzitě v Kyjevě absolvoval mezinárodní vztahy a právnická studia si rozšiřoval také na univerzitách v New Yorku, Washingtonu (kde získal v roce 1995 doktorát) a na dalších univerzitách.

Do vysoké politiky vstoupil v polovině 90. let, kdy zasedl v parlamentu. Rychle si vydobyl pověst nezávislého odborníka a v roce 1997 ho zástupci ochránců lidských práv a novinářů vyhlásili "mužem Gruzie". V roce 2000 byl místopředsedou Parlamentního shromáždění Rady Evropy a byl také předsedou městské rady v Tbilisi. V letech 2000 až 2001 byl ministrem spravedlnosti a ve funkci si vysloužil pověst bojovníka proti korupci. Ševardnadze ho však v boji s korupcí nepodpořil a Saakašvili o místo přišel.

Poté odešel do opozice a založil stranu Národní hnutí, které v roce 2004 s převahou vyhrálo opakované volby. Po zvolení do čela státu v lednu 2004, kdy získal rekordních 96,27 procenta hlasů, si za hlavní cíl vytkl kromě boje s korupcí a chudobou zlepšení vztahů s Ruskem a také vyřešit letitý problém separatistických republik Abcházie a Jižní Osetie, které tíhnou právě k tomuto důležitému gruzínskému sousedu. Ani jedno se mu však nepovedlo a rusko-gruzínské vztahy prodělaly několik vážných krizí.

Je ženatý, s nizozemskou manželkou Sandrou má syna Eduarda.

:. Demonstranti protestují proti výsledkům gruzínckých voleb. foto: Reuters/David Mdzinarishvili

Reklama

Související témata:

Související články

Gruzie volí nového prezidenta

V Gruzii začaly v neděli ráno předčasné prezidentské volby, jejichž uspíšené konání je součástí řešení vnitropolitické krize odstartované zfalšováním výsledků...

Prezidentem Gruzie je zřejmě Saakašvili

V Gruzii se zavřely volební místnosti, obyvatelé si vybrali svého nového prezidenta. Podle očekávání se jím s největší pravděpodobností stal opoziční předák...

Výběr článků

Načítám