Hlavní obsah

Sarkozy podpořil jaderný růst rozvojových zemí

Novinky, ČTK, rei, The Financial Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na úterní konfereci v Elysejském paláci obhajoval svůj názor, že rozvojovým zemím je třeba v zájmu jejich rozvoje pomáhat zvládnout jadernou energii. Dodal, že by se tak mělo stát pokud možno s pomocí francouzských technologií.

Článek

"Tyto země jsou schopny zabezpečit jádro proti zneužití teroristy," řekl Sarkozy.

Prezident od svého květnového zvolení podepsal dohody o spolupráci v jaderného oblasti s Marokem, Alžírskem, Libyí a Čínou a podle listu The Financial Times se chystá prohloubit spolupráci Francie s Katarem, Jordánskem či Egyptem, který v uplynulých dnech navštívil se svou novou přítelkyní, Carlou Bruniovou.

K Íránu ovšem nadále zaujímá Sarkozy tvrdé stanovisko. Západ se obává, že Teherán vyvíjí nukleární bombu, ten to ale popírá. Podle deníku The Times jsou izraelští zpravodajci přesvědčeni o tom, že Írán znovu obnovil svůj tajný zbrojní program.

Francie je jadernou mocností
Francouzská komise pro atomovou energii má na 15 000 zaměstnanců a roční rozpočet přes tři miliardy eur. V cizích zemích vede tréninkové programy a pomáhá se stanovením právních a bezpečnostních pravidel pro mírové nukleární projekty.
Francouzská společnost Areva je jedinou firmou na světě, která operuje celý jaderný palivový cyklus od těžby uranu, přes jeho obohacování, využití, recyklaci a uložení. Rovněž navrhuje a vyrábí nové reaktory.
Inženýrská firma Alstom je zase čelným světovým dodavatelem dílů pro jaderné generátorové turbíny.
Electricité de France je největší společností s jadernou energetikou na světě, ve Francii obhospodařuje 58 nukleárních elektráren.

Podpora rozšíření G8

Sarkozy se v úterý rovněž vyslovil pro rozšíření takzvané G8, tedy skupiny sedmi nejvyspělejších zemí a Ruska, o Čínu, Indii, Brazílii, Mexiko a JAR i pro zvýšení počtu stálých členů Rady bezpečnosti OSN. Řekl přitom, že problémy 21. století nelze řešit nástroje století dvacátého.

"Francie musí mluvit se všemi," obhajoval nedávnou návštěvu kontroverzního libyjského vůdce Muammara Kaddáfího ve Francii i pokus o kontakt se Sýrií. Odmítl rovněž kritiky svého blahopřání ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi k vítězství jeho strany v parlamentních volbách. Podle něj by bylo zvláštním pojetím mezinárodní politiky, kdyby se jeden den politikovi vyčítal jeho úspěch a druhý den se po něm žádala pomoc při řešení krizí ve světě.

Sarkozy se vyjadřoval především k domácím záležitostem. Ohlásil mimo jiné reformu institucí, které chce více zdemokratizovat, a vyjádřil přesvědčení. že přestane platit zákon o pětatřicetihodinovém pracovním týdnu. Podle prezidenta podvázal hospodářský růst.

Reklama

Související články

Sarkozy gratuloval Putinovi k vítězství

V patrném zmatku se ocitla Evropská unie s názorem na široce kritizované víkendové volby v Rusku poté, co francouzský prezident Nicolas Sarkozy telefonoval...

Kaddáfí navštívil po 34 letech Francii

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí přiletěl v pondělí do Paříže na pětidenní oficiální návštěvu po 34 letech. Jeho návštěva však budí mnoho protestů. Francouzský...

Výběr článků

Načítám