Hlavní obsah

Na předměstí Neapole se brání otevření staré skládky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEAPOL

Italská policie se v noci na úterý střetla s demonstranty, kteří brání odvozu odpadků na znovuotevřenou skládku na předměstí Pianura. Demonstranti opět postavili zátarasy, které brání v přístupu na skládku. Italský premiér slíbil, že do 24 hodin přijde s radikálním řešením, které krizi vyřeší.

Článek

Noční srážky se obešly bez zranění, i když zasáhla policie. Demonstranti nejen vztyčili barikády z kovového odpadu a kovových popelnic, ale také házeli na strážce pořádku kameny a zapálili autobus.

Příčinou protestů, které se opakují už několikátý den, je snaha místních úřadů zprovoznit úložiště odpadů uzavřené před několika lety kvůli zdravotnímu ohrožení obyvatel. „Musím říci, že před dvanácti lety se vzduch nedal dýchat. Dokonce i prádlo pověšené, aby uschlo, načichlo pachem odpadu,“ uvedl jeden z protestujících

Neapol ale znovuotevření skládky potřebuje, protože ostatní skládky jsou již plné a ve městě se od Vánoc nahromadilo 100 000 odpadků. Část jich - zejména z okolí škol - v pondělí odstranila armáda.

Vláda řeší odpady i kvůli výhradám EU

V úterý dopoledne se konala krizová schůzka vlády a premiér Romano Prodi avizoval, že přijde s kroky, které zajistí, aby se s krizí kolem odpadů na jihu Itálie skoncovalo jednou provždy. Evropská unie už hrozí, že Itálie skončí kvůli nedodržování unijních směrnic s odpadem před Evropským soudním dvorem.

Firmy svážející v Neapoli a okolí odpady přestaly pracovat koncem prosince minulého roku s poukazem na to, že už nemají odpadky kam odvážet. Obyvatelé začali odhazovat domovní odpad na ulic.

Problémy s komunálním odpadem se v Neapoli i okolní Kampánii hromadí už od roku 1994, kdy úřady musely poprvé vyhlásit naléhavou situaci. V následujících letech se krize periodicky opakovala.

Za problémy s odvozem a ukládáním odpadků může i místní mafie camorra, která se chopila recyklace a proměnila ji ve výnosný obchod. Milióny tun odpadů se proto začaly ukládat na nelegální skládky na venkově. Vyváží se tam i vysoce jedovatý odpad. Podle některých výzkumů je výskyt rakoviny v oblasti nad italským průměrem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám