Hlavní obsah

Sníh a náledí komplikují život ve střední Evropě a na Balkáně

Sněhová nadílka a náledí nekomplikují život pouze obyvatelům České republiky, ale také sousedního Německa a Slovenska. Nehody v těchto zemích si nehody vyžádaly čtyři oběti na životech. Nejhorší je ale situace v Bulharsku a Rumunsku, které postihla sněhová kalamita už minulý týden. Mrazy si vyžádaly v Bulharsku deset obětí.

Článek

Vlna mrazů spojená s výpadky ústředního topení v Sofii a Velkém Tarnovu způsobila v neděli rekordní odběr elektřiny, jaký Bulharsko nezažilo 19 let.

Za posledních deset mrazivých dní v zemi v důsledku chladného počasí zahynulo deset osob. Na jihu země umrzl 64letý muž. V sobotu naměřili u Sevliea 36 stupňů pod nulou, v neděli ale teplota vystoupla na mínus 16.

Na jihu Bulharska silné náledí v pondělí paralyzovalo silniční dopravu. Místní orgány vyhlásily stav nouze v šesti regionech postižených už minulý týden sněhovými přívaly.

Stovka škol, která musela přerušit provoz koncem minulého týdne kvůli sněhu, zůstává uzavřena. Dálnice ze Sofie do Burgasu je ucpaná. Úřady nově doporučily občanům v postižených oblastech, aby raději vůbec neopouštěli své domovy, pokud to nebude nezbytně nutné.

Mezinárodní letiště ve Varně na břehu Černého moře zůstalo uzavřeno kvůli prudkému větru, problémy má i lodní doprava po Dunaji, který zamrzá. Uzavřen je i největší bulharský přístav na Dunaji Ruse. Na rumunské části Dunaje mezi Hiršovou a Cernavodou zamrzly v ledu tři lodě.

Bulharský řidič se snaží odházet sníh od svého auta.foto: Reuters/Bogdan Cristel

V Maďarsku způsobilo náledí, které se vytváří už od víkendu, velké komplikace v dopravě. Při nehodách v zemi během posledních tří dnů bylo 500 lidí zraněno. O život přišel pětiletý chlapec, když auto jeho rodičů dostalo smyk a spadlo do rokle u Battonye na jihovýchodě země

Mrtví na slovenských a německých silnicích

Na Slovensku si náledí, mlha a sníh vyžádaly v neděli dva lidské životy posádky auta, které dostalo smyk. Úřady varují před náledím hlavně mezi Nitrou a Topolčanami, vrstva kašovitého sněhu je v okolí Košic, Rimavské Soboty a ve vyšších polohách středního a východního Slovenska.

V Německu způsobilo náledí vzniklé v noci na pondělí mnoho dopravních nehod v různých částech země a vyžádalo si zatím dvě oběti. U bavorského Kelheimu zahynula při čelní srážce dvou aut 59letá žena, další dvě osoby byly těžce zraněny. V Hesensku dostal 65letý řidič na náledí smyk, se svým osobním autem narazil čelně do stromu a zahynul. V okolí Hannoveru sklouzly dva kamióny ze silnice. Jeden se vzpříčil o svodidla a zablokoval na několik hodin silnici. Druhý kamión prorazil plot a naboural do rodinného domku, zraněn však nebyl nikdo.

Většina ostatních nehod na kluzkých silnicích si naštěstí vyžádala jen hmotné škody. Jen v Berlíně se během tří hodin stalo 43 nehod, jejichž příčinou bylo náledí. Během víkendu bylo zaznamenáno 700 nehod, při nichž bylo zraněno 700 lidí. Zranilo se i mnoho chodců, kteří uklouzli na namrzlých chodnících.

Reklama

Související články

Silný vítr připravil o elektřinu stovky lidí

Vichřice dosahující v nárazech hranice orkánu začínajícího na 110 kilometrech za hodinu provětrala ve čtvrtek odpoledne hřebeny Krkonoš. Problémy s větrem byly...

Havarovaný kamión zastavil provoz na D1

Policie v pátek po poledni uzavřela dálnici D1 na 106. kilometru ve směru na Brno. Na dálnici havaroval kamión a blokuje všechny jízdní pruhy. Za havárií...

Výběr článků

Načítám