Hlavní obsah

Odpadky zaplavenou Neapol bude řešit italská vláda

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEAPOL

Italská vláda svolala na pondělí zvláštní zasedání kvůli hrozivé situaci v Neapoli, která se topí v odpadcích. Vyostřená situace kolem více než stovky tisíc tun hnijícího odpadu na nelegálních skládkách vyústila víkendovými srážkami místních obyvatel s policií.

Článek

Komunální služby v Neapoli už dva týdny nesvážejí odpad. Všechny skládky v okolí města jsou totiž plné.

Neapol ze stavu viní tamní mafii, která vydělá ročně milióny eur na nelegálních skládkách a údajně sabotuje návrhy vystavět nové skládky a spalovny odpadu.

Lidé zatím spalují nashromážděné odpadky sami, což mělo v uplynulých dnech za následek řadu požárů. Narůstající frustrace obyvatelstva o víkendu vyústila v jejich střetu s policií. Lidé házeli na strážce pořádku kameny a ti museli použít obušky.

Ve městě se na sloupech pouličního osvětlení objevily zpodobeniny městského starosty a oblastního guvernéra s nápisy vyhrožujícími jejich smrtí.

Problémy se svozem odpadu trápí jihoitalské město už patnáct roků, přetrvávají i přes dvoumiliardové investice v průběhu let. Do situace se vložila i Evropská unie, která zvažuje postih za porušení směrnic o odpadcích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám