Hlavní obsah

Česká turistka zemřela ve Vysokých Tatrách

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Chodci na turistickém chodníku nedaleko Zeleného plesa ve Vysokých Tatrách našli v sobotu ležet ženu v bezvědomí. Okamžitě začali s oživováním a přivolali pomoc. Ani po příjezdu záchranářů z horské služby se však 53letou ženu ze Zlína nepodařilo oživit.

Článek

Přivolaný lékař konstatoval, že u turistky pravděpodobně došlo k náhlému selhání srdce.

Jak informuje internetová stránka Horské záchranné služby, pro hustou mlhu nemohl být do záchranné akce nasazen vrtulník.

Ve Vysokých Tatrách letos zemřelo několik turistů z České republiky. V srpnu zemřel muž z Chocně v Monkovské dolině a v červnu zahynul horolezec z České republiky při výstupu na Lomnický štít.

Horská záchranná služba však zaznamenala letos celkově méně úrazů českých turistů. Záchranáři to připisují také větší opatrnosti českých turistů, horolezců a skialpinistů.

Za záchranu ve slovenských horách se totiž platí. Proto je dobré se před návštěvou slovenských hor pojistit. Od prvního ledna 2008 už ale nebude zpoplatněna záchrana dětí. Jak uvedl ředitel Horské záchranné služby Jozef Janiga, až 86 procent zachraňovaných v roce 2007 mělo uzavřené pojištění. "Zpoplatnění záchranných akcí zcela odstranilo zneužívání práce horských záchranářů," pochvaluje si Janiga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám