Hlavní obsah

V Anglii hrozí za telefonování za jízdy až dva roky vězení

– LONDÝN
Právo, Jaroslav Zbožínek

Řidiči v Anglii a Walesu musejí nově počítat s drakonickými tresty, pokud je policisté přistihnou při telefonování z mobilu, posílání textových zpráv, poslouchání hudby ze sluchátek z přehrávače pro MP3 anebo při obsluhování navigačního systému za jízdy.

Článek

Podle nového předpisu, který byl zveřejněn ve čtvrtek, bude takové počínání policií kvalifikováno jako „nebezpečná jízda“ a trestáno až dvěma roky vězení nepodmíněně.

Dosud byly zmíněné delikty považovány pouze za „neopatrnou jízdu“ a policisté je řešili na místě udělením pokuty až do výše sta liber (3655 Kč).

Pokud by ale řidič nyní navíc v důsledku takto definované „nebezpečné jízdy“ zavinil nehodu a při ní způsobil něčí smrt, může být dokonce obviněn z vraždy a odsouzen k doživotnímu vězení.

Zákaz se zatím příliš nedodržoval

Používání mobilů při řízení auta bylo v Británii vysloveně zakázáno v roce 2003, avšak řidiči toto ustanovení neustále porušují. Minulý měsíc byl při telefonování během řízení přistižen v Birminghamu dokonce ministr pro otázky přistěhovalectví Liam Byrne a musel zaplatit pokutu.

Zákaz se ovšem nevztahuje na telefonování s použitím tzv. soupravy hands-free. Postih může ale přijít i v tomto případě, jestliže policista usoudí, že se kontrolovaný řidič nevěnoval plně řízení vozidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám