Hlavní obsah

Rusko do Londýna nepůjčí slíbené obrazy

Novinky, BBC, rei
LONDÝN

Rusko ve čtvrtek potvrdilo zrušení plánované výstavy ruských a francouzských děl v Londýně. Britská vláda podle něj dostatečně nezajistila bezpečnost děl, která mělo Rusko zapůjčit. Podle Britů má krok politický podtext a je další vendetou ze strany Moskvy.

Foto: State Hermitage Museum, St. Petersburg/Handout, Reuters

V Londýně chtěli vystavit i obraz Tanec od Henriho Matisse.

Článek

„Nedostali jsme od Velké Británie dostatečné záruky, pouze garance ministra kultury. Pro výstavu takového druhu je to málo,“ řekla mluvčí ruské kulturní agentury Roskultura.

Výstava měla být zahájena v londýnské Královské akademii umění v lednu. Pořadatelé na ní chtěli prezentovat na 120 děl francouzských a ruských malířů, z nichž mnohá skončila v roce 1917 ve vlastnictví ruského státu.

K uvolnění napětí krok nepřispěje

Obrazy zapůjčené z petrohradské Ermitáže a Puškinova muzea v Moskvě jsou v současnosti vystaveny v německém Dűsseldorfu. Rusko se obává, že by v Londýně mohly být zabaveny, dokud se nerozhodnou některé soukromé právní spory o jejich vlastnících.

Nic na postoji Ruska nezměnil ani dopis britského ministra kultury Jamese Purnella, jenž minulý měsíc ujišťoval bezpečnost děl garantovanou zákonem. Purnell navíc v rozhovoru pro BBC sliboval další právní zajišťovací kroky.

Slíbené zápůjčky Rusko odvolalo v době napjatých vztahů mezi oběma zeměmi. Po loňském vzájemném vyhoštění diplomatů z obou zemí zakročily ruské úřady proti vysílaní rádia BBC v Rusku a nedávno v zemi pozastavily licenci i Britské radě. Britové považují i středeční krok za politicky motivovaný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám