Hlavní obsah

Španělsko odsoudilo 47 separatistů k 500 letům vězení

MADRID

Madridský soud odsoudil 47 baskických separatistů celkem k více než 500 letům vězení za příslušnost k teroristické skupině a za spolupráci s ní. Jde o největší proces se členy baskických separatistických organizací a institucí, které mají napojení na ozbrojenou skupinu ETA (Baskicko a jeho svoboda).

Článek

Proces s původně 52 obžalovanými, z nichž pět bylo osvobozeno, se konal v Madridu od listopadu 2005 do letošního března. Separatisté byli odsouzeni k odnětí svobody v trvání od dvou do 24 let.

Odsouzení patří ke konglomerátu baskických organizací působících v domácí politice, což jsou výbory KAS a EKIN, v mezinárodní vztazích (Xabi), v mediální sféře a v kultuře (deník Egin) nebo nadace Joxemi Zumalabe, která podporuje akce občanské neposlušnosti.

KAS a EKIN nejsou jen satelity ETA, ale jsou přímo její součástí, uvedla ve verdiktu Angela Murillová, předsedkyně Národního soudu, nejvyšší španělské soudní instance zabývající se případy terorismu. Podle madridského soudce Baltasara Garzóna, který spis vyšetřoval v letech 1998 až 2002, nemohla ETA bez těchto organizací fungovat.

:. Jeden ze souzených při pohrdavém gestu v síni.foto: Reuters/Mondelo/Pool

Baskicko a jeho svoboda - ETA

  • Euzkadi ta Askatasuna - ETA
  • organizace usiluje o vytvoření samostatného státu
  • vznikla v roce 1959 odtržením od Baskické národní strany (PNV)
  • původně bojovala proti diktátoru Frankovi, v roce 1968 vyhlásila ozbrojený boj španělské vládě
  • politickou větví ETA je strana Jednota (Batasuna, dříve Herri Batasuna, HB).

ETA bojuje téměř 40 let za samostatný stát Basků a za tu dobu připravila o život přes 800 lidí. Středeční rozsudek je dalším krokem v ofenzívě španělské justice proti ETA, která v červnu oznámila, že končí s příměřím, jež vyhlásila loni v březnu. Soudce Garzón v polovině října poslal do vězení většinu členů vedení politického křídla ETA, strany Batasuna, která je ve Španělsku od roku 2003 zakázána.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám