Hlavní obsah

Britské úřady ztratily data tří miliónů absolventů autoškol

Novinky, aš, novinky, ČTK, eWeek.com
LONDÝN

Britská vláda premiéra Gordona Browna čelí dalšímu skandálu s únikem osobních dat. Dva harddisky se jmény a daty tří miliónů absolventů autoškol se ztratily u americké firmy, která je pro britské úřady zpracovávala. V pondělí večer to uvedla v Londýně ministryně dopravy Ruth Kellyová.

Článek

Disky se ztratily už letos v květnu u firmy Iowa, přes veškerou snahu se je ale nepodařilo najít, prohlásila Kellyová během interpelace v britském parlamentu. Na discích byla jména a adresy tří miliónů lidí jdoucí k testům. Neobsahovaly sice žádné bankovní údaje ani čísla kreditních karet, byly na nich však podrobnosti o 7 500 vozidlech a jména a adresy jejich majitelů.

Ministryně se omluvila všem, které událost postihla, za znejistění a možné obavy. Slíbila, že vládní úřady zpřísní bezpečnostní opatření při zacházení s osobními daty. Žádné skutečné nebezpečí však ztráta elektronických dat nepředstavuje, řekla podle agentury DPA.

Stínová ministryně dopravy z opoziční konzerativní strany Therese Villier ale sdělila, že ztráta je“ dalším důkazem systematického selhávání vlády přio zacházení s osobními daty, "důkaz, že tato vláda postrádá základní kompetence.“

Případ vyvolal rozruch, protože jde o druhý podobný problém během jednoho měsíce. Před čtyřmi týdny se ztratily dva kompaktní disky britského daňového úřadu s údaji o 25 miliónech občanů, kteří pobírají přídavky na děti. Mezi nimi byly i citlivé údaje o bankovních spojeních, což vystavilo polovinu populace nebezpečí krádeže identity a podvodu. Ministr financí Alistair Darling se pak v televizi omlouval veřejnosti a zdůrazňoval, že nejsou žádné důkazy, že by se disky dostaly do rukou zločinců.

Popularita labouristů však dále klesá, na konzervativce ztrácejí 13 procentních bodů, volilo by je jen 32 procent Britů, zatímco konzervativce 45 procent. To je největší rozdíl za 15 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám