Hlavní obsah

Putin chce být premiérem, pokud bude v Kremlu Medveděv

Novinky, ČTK, aš, Novinky, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že je připraven stát se premiérem, pokud jím schválený nástupce Dmitrij Medveděv bude skutečně zvolen ruským prezidentem.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Jestliže nyní občané Ruské federace projeví důvěru Dmitriji Medvěděvovi, tak já budu připraven prodloužit naši společnou práci, v tomto případě jako předseda vlády Ruské federace," řekl Putin na sjezdu nejsilnější ruské politické strany Jednotné Rusko. Medveděv s Putinem úzce spolupracoval 17 let.

"Jestliže nyní občané Ruské federace projeví důvěru Dmitriji Medvěděvovi, tak já budu připraven prodloužit naši společnou práci, v tomto případě jako předseda vlády Ruské federace," řekl Putin na sjezdu nejsilnější ruské politické strany Jednotné Rusko. Medveděv s Putinem úzce spolupracoval 17 let.

Sjezd nejsilnější ruské politické strany následně oficiálně schválil kandidaturu prvního vicepremiéra Medveděva na funkci ruského prezidenta. Medveděv, dosud zcela loajální Putinův podřízený, neměl při hlasování o prezidentském kandidátovi zdaleka nejsilnější ruské politické strany žádného konkurenta.

Před týdnem ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že podporuje prvního vicepremiéra Dmitrije Medveděva jako svého nástupce do prezidentské funkce.

Oznámil to na schůzce vedení politických stran Jednotné Rusko, Spravedlivé Rusko a neparlamentní Agrární strany a strany Občanská síla. Tyto strany minulé pondělí představily jako svého společného kandidáta právě Medveděva.

Volba sociálně orientovaného Medvěděva byla ranou jestřábům, kteří by upřednostňovali na místě prezidenta prvního vicepremiéra a bývalého ministra obrany Sergeje Ivanova, který byl dlouho považován za favorita.

Kdo je Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv (42) platí za umírněného liberála, schopného manažera a jednoho z nejmocnějších mužů kremelské politiky. Zastává rovněž klíčovou pozici v polostátním plynárenském gigantu Gazprom.

Medveděv se narodil 14. září 1965 v Leningradu, dnešním Petrohradu. Tam vystudoval práva a v roce 1990 získal doktorský titul. Na místní univerzitě nadále působil jako asistent a docent (vyučoval v letech 1990-1999) a záhy si vysloužil pověst brilantního právníka. Právě zde se také seznámil s Putinem, který měl zásadní vliv na další průběh jeho profesní kariéry.

Medveděv Putina následoval nejprve na petrohradskou radnici, v roce 1999 pak do úřadu ruské vlády. Po náhlém odchodu Borise Jelcina z prezidentské funkce se začátkem roku 2000 rovněž ujal vedení Putinova volebního štábu.

Do nové Putinovy administrativy pak Medveděv nastoupil jako zástupce šéfa prezidentského úřadu. Mezi jeho kompetence patřila mimo jiné reforma státní správy. V listopadu 2003 po odchodu svého předchůdce Alexandra Vološina vedení mocné instituce převzal.

O dva roky později byl jmenován prvním místopředsedou ruské vlády. Ve své funkci se zabýval převážně problematickou sociální oblastí a mezi jeho hlavní úkoly patřilo zlepšení situace v bydlení, školství a zdravotnictví.

V letech 2000 až 2001 a znovu od roku 2002 působí Medveděv, který dlouhodobě klade důraz na rozvoj ruské ekonomiky a spolupráci s mezinárodním kapitálem, rovněž jako předseda představenstva energetického monopolu Gazprom.

Prezidentské volby se v Rusku konají 2. března příštího roku, Putinovi končí druhé volební období v květnu a podle ruské ústavy už potřetí kandidovat nemůže.

Reklama

Související články

Putin si už vybral svého nástupce

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí poprvé veřejně řekl, že podporuje prvního vicepremiéra Dmitrije Medveděva jako svého nástupce do prezidentské funkce....

Výběr článků

Načítám