Hlavní obsah

Do Íránu dorazily první ruské dodávky paliva pro Búšehr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/TEHERÁN

Rusko vypravilo první zásilku jaderného paliva pro íránskou atomovou elektrárnu v Búšehru, uvedly v pondělí ruské agentury s odvoláním na společnost Atomstrojexport. Dodávky začaly v neděli a potrvají asi dva měsíce. Írán potvrdil přijetí první zásilky, ale současně oznámil, že vlastní proces obohacování uranu nezastaví.

Článek

O uzavření dohody ohledně plánu dostavby elektrárny v Búšehru informovala stavební společnost Atomstrojexport minulý týden. Dostavbu komplikovaly spory o zpožděných platbách Íránu ruské straně.

Írán prohlašuje, že komplex v Búšehru má mírové cíle. Západ v čele s USA tvrdí, že se snaží i o vojenské využití atomové energie. Tuto kritiku ale zpochybnila nejnovější zpráva amerických tajných služeb, že Teherán svůj vojenský jaderný program zastavil už v roce 2003.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že od Teheránu dostalo písemná ujištění, že dodané palivo bude použito pouze pro Búšehr. Dodávky paliva navíc podle Rusů vytvářejí podmínky a možnosti, aby Írán zastavil svůj vlastní program obohacování uranu, neboť Rusko dokáže uspokojit veškeré jeho potřeby jaderného paliva.

Írán bude obohacovat dál

Írán však oznámil, že obohacování uranu nezastaví. "Nejde o žádné zastavení obohacování uranu. Zmrazení obohacování není s ničím spojeno. Dodávka (paliva) nespadá do rámce rezolucí (OSN) ani do rámce jednání," řekl podle agentury Reuters nejmenovaný vysoký íránský činitel. Na dotaz, zda Írán za nějaké podmínky obohacování zastaví, odpověděl jednoznačně, že v žádném případě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám