Hlavní obsah

Rusko: Použití protiraketového systému nás vyprovokuje ke střelbě

Novinky, Právo, Novinky, CNN, ČTK
MOSKVA

Rusko varovalo, že použití amerického systému protiraketové obrany v ČR a Polsku může vyprovokovat ruskou odvetu. Prohlásil to náčelník generálního štábu Jurij Balujevskij. Pokud raketa ze štítu odstartuje, Rusko by to mohlo vyhodnotit jako odpálení střely a odpálit odvetnou střelu.

Článek

O podobné reakci mluvil už v pátek velitel kosmických sil generál Popovkin „Pokud ale nějaké hrozby vzniknou, adekvátně na ně zareagujeme,“ řekl novinářům s tím, že v současnosti ale žádné hrozby nevidí.

Moskva v americkém štítu spatřuje ohrožení strategické rovnováhy a své bezpečnosti.

Důvodem podobných projevů je to, že Rusko není spokojeno s tím, jak probíhají rozhovory s USA. Vadí mu také, že USA nechtějí přistoupit na nabídku využití ruského radaru včasného varování v ázerbájdžánské Gabale.

„Američané mají zájem Gabalu zapojit do svého systému, který stavějí v Evropě, ale bez celého komplexu opatření navrhovaných Ruskem. To nám nevyhovuje,“ konstatoval Popovkin.

Balujevskij také sdělil, že Rusko nebude nějak masivně zvyšovat svůj vojenský potenciál poté, co se tento týden přestalo řídit podmínkami Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE). Tento krok Ruska někteří pozorovatelé vykládají jako součást odpovědi Moskvy na americké plány vytvořit v ČR a Polsku protiraketový systém. Podle ruského náměstka ministra zahraničí Sergeje Kisljaka CFE jako taková zastarala a je v rozporu s celkovou logikou vztahů Ruska a Západu.

"Jsme rozčarováni," povzdechl si Kisljak. Ruská strana tvrdí, že neexistují hrozby, kvůli nimž Američané plánují postavit radar v České republice a sila s deseti antiraketami v Polsku. "A pravděpodobnost toho, že se objeví zítra, je velmi nízká," dodal náměstek ministra zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám